Vantaan Maratonin pupu kävi kivassa kisassa Pisassa

2022-12-22

Kunniatehtävä pupuna puolimaratonilla Vantaalla

2022-10-09
https://boheemijuoksija.blogspot.com/2022/10/kunniatehtava-pupuna-puolimaratonilla.html

Juoksusiskot :Vantaa, täältä tullaan

2022-09-29

Jannina Vantaan Maratonille

2022-09-19

Heippa kaikille juoksun ystäville! Täällä kirjoittelee 36-vuotias perheen äiti, joka on erittäin vakavasti jäänyt koukkuun juoksemiseen ja pyöräilyyn. Juoksuhistoriaa löytyy kyllä useammalta vuodelta ja ensimmäinen puolimaratonkin on juostu jo 2011 ja toinen heti siihen perään viime elokuussa. Tähän mennessä juokseminen on ollut pelkästään satunnainen kesäharrastus ja nyt on tullut aika nousta seuraavalle tasolle. Juoksussa erityisesti kiehtoo sen aikaan ja paikkaan sitoutumaton harrastaminen. Koska yksinkertaisimmillaan tarvitset juoksulenkkarit ja urheiluun sopivat vaatteet, sen jälkeen voi astua ovesta ulos ja lähetä köpöttelemään. Todellisuudessa niitä lenkkareitakin saattaa alkaa kertymään, jos jonkinmoisia ????

 

Mutta miksi ihmeessä haluan juosta kokonaisen maratonin? Siis matkan, joka on 42,195 km pitkä. No vastaus on simppeli: koska haluan haastaa itseäni ja kokeilla onko minusta oikeasti siihen. Onhan tuo aikamoinen matka juosta mutta ei mahdoton varmaankaan, koska niin moni on sen kuitenkin juossut. Takana on kaksi puolimaratonia ja nyt suunnitelmissa on ensimmäinen maraton Vantaan Maratonissa 8.10

Ensimmäinen maraton sittenkin jo tänä vuonna

Ensimmäinen suunnitelma oli herätellä juoksuharrastusta rauhassa ja osallistua elokuussa Paavo Nurmi maratonin puolikkaalle. Ja sitten jatkaa harjoittelua talven yli parantaen peruskestävyyttä ynnämuuta sellaista. Varovainen haave kokonaisesta maratonjuoksusta heräsi kesällä mutta silloin se oli vasta varovainen haave koskien kesää 2023. Palikat menivät kuitenkin uuteen järjestykseen, kun arvon someseuraajani yllyttivät ja haastoivat ottamaan ensimmäinen maraton listalle jo tänä syksynä. Ja minä, yllytyshulluna ihmisenä, tartuin tähän täysillä mukaan. Sama se on jatkaa treenaamista hyvällä pöhinällä lokakuulle, onpahan syy pukea juoksulenkkarit jalkaan myös syyskeleillä. Minä tavoitteellisena ihmisenä tarvitsen, jonkin tapahtuman tai kisan jota varten treenaan ja siksi onkin ihanaa, että meillä on Suomessa erittäin laajalla kirjolla erilaisia juoksutapahtumia aikaiselta keväältä myöhään syksylle.

Tavoitteena ehjä suoritus ja maaliin pääsy

Koska tässä ei puolikasta pidempiä matkoja olla juostu vielä ollenkaan niin tämän syksyn koko maratonin tavoitteena on tosiaan maaliin pääsy ja raatobussiin joutumisen välttäminen. En tiedä onko niitä huhuttuja raatobusseja missään mutta haluan maaliin siis siinä kuuden tunnin maksimiajassa. Tällä hetkellä voisin pitää realistisena aikana noin viisi tuntia. Ensi vuodelle voin Vantaan Maratonin perusteella sitten asettaa jonkin aikatavoitteen. Vielä on kolme viikkoa Vantaan Maratonille ja treenit kulkevat odotetunlaisesti. Pikkasen alkaa jo jännittämään ja toivottavasti saadaan hyvä ja raikas syksyinen sää juoksupäivälle.

Nähdään vantaalla 8.10  

-Jannina Niskala

Juoksusiskot: Vantaan maraton lähestyy!

2022-07-19

Juoksusiskot matkalla Vantaan Maratonille

2022-05-02

Blogiin toivotaan uusia juttuja

2022-03-31
Jos kynä pysyy kädessä ota yhteyttä

Maratoonarit ladulla – hyvä jalkoja säästävä harjoitus maratonillekin

2022-02-03

Vantaan Maratonilla vuonna 2008 kaksi kärkisijaa juosseet Suomen mestari Maija Oravamäki ja hopeamitalisti Sanna Kullberg viihtyvät talvisin ladulla. Maija ja Sanna edustivat silloin Oulun Pyrintöä ja keräsivät seuralleen muhkean pistepotin, Kalevan Malja ratkesi Vantaalla. Sanna on sen jälkeen kotiutunut KU-58:aan ja on vakiovieras joka vuosi Vantaan Maratonilla. Viime vuosina Sanna on kutsunut itseään aktiivikuntoilijaksi ja kannustaa juoksijoita Vantaalla yleensä pupuna tutulla reitillä. Sanna on reilun kympin kierroksemme juossut kymmeniä kertoja numerolapun kanssa. 

Sannan sanoin hiihdon iloista ja hyödyistä maratoonareille:

Lauantaina 29.1. vietettiin kansallista hiihtopäivää. Oma harjoitukseni tänä päivänä oli 1,5 tuntia hiihtoa perinteisellä tyylillä sekä hiihdon päälle viiden kilometrin juoksulenkki ystäväni Maija Oravamäen kanssa. Maijan moniin urheilusaavutuksiin kuuluu mm. Vantaan maratonin voitto vuonna 2008. Maija on myös se henkilö, jota saan kiittää omasta hiihtoinnostuksestani.

Itselläni oli peruskoulun jälkeen noin 25 vuoden liki hiihtämätön ajanjakso. Vuodesta 2013 alkaen hiihto on ollut tärkeä osa talven treenejäni, vaikka juoksu selkeä päälaji onkin.

Vuonna 2013 Maija ja joukko oululaisia ystäviäni olivat lähdössä Italian Asiagoon Masters MM-hiihtoihin. Minua kysyttiin matkalle mukaan kannustusjoukkoihin. Matkalaukkuun pakkasin juoksulenkkarit. Paikan päällä minua kannustettiin asfaltin sijaan suuntaamaan Alppien uskomattomille laduille voitelutiimin huoltamilla lainasuksilla. Uskallan väittää, että kukaan ei olisi voinut olla tässä tilanteessa innostumatta hiihtämisestä!

Talvella olosuhde juoksuharjoitteluun ulkona on usein kehno, mutta hiihtoladut saattavat silloinkin olla hyvässä kunnossa. Mielestäni parasta hiihdossa on sen monipuolinen harjoitusvaikutus: treeniä saa paitsi kestävyyskunto, myös keski- ja ylävartalon lihaskunto ja tasapaino. Samalla jalat säästyvät iskutukselta. Juoksijan olisi kuitenkin hyödyllistä tehdä hiihtolenkin päälle juoksuverryttely, joka palauttaa lihaksistoon terävyyden ja kimmoisuuden "pehmeän" hiihtelyn jälkeen.

Jos ladulle lähteminen ja oma hiihtotaito arveluttavat, tässä Maijan terveiset: "Perinteinen hiihto on suksilla kävelyä, ja siitä sitten pikkuhiljaa liukua ja painonsiirtoa liu'un päälle lisää."

Oikein hyviä talvisia lenkkejä kaikille!

P.S. Entiselle maratonmestarille Maijalle on aina ilmainen numerolappu Vantaalla odottamassa. Jos vaikka innostuisit!

 

Sanna Kullberg

 

 

Juoksusiskojen valmistautuminen Vantaan Maratonille

2022-01-07
Juoksusiskot ovat ilmoittautuneet syksyn Vantaan MaratonilleValmistautuminen on alkanut
https://juoksusiskot.wordpress.com/2022/01/06/tavoitteena-vantaan-maraton/

Juoksusiskot mukana Vantaan Maratonilla 2022

2022-01-04
Juoskusiskot ovat intoa täynnä valmistautumassa kohti Vantaan Maratonia 2022.
Seuraa Katja Croellin ja Anu Rautiaisen matkaa kohti Vantaan Maratonia 2022.
Paljon hyviä vinkkejä meille tavallisille juoksijoille, jotka vain nauttiavat hyvistä tapahtumista.,
Aina ei tarvitse hakea ennätyksiä, mutta nekään eivät ole pahitteeksi. 
Tässä linkki kiinnostavaan blogiin:https://juoksusiskot.wordpress.com/

Meidät löytää Instagramista sekä fb.stä nimellä Juoksusiskot.

Yhdessä on enemmän – kokemuksia maratonviestistä

2021-05-04

Kirjoittaja: Virpi Taipale, Helsingin Juoksijat

 

Vantaan maraton on Helsingin Juoksijoille yksi perinteinen tapahtuma, johon osallistutaan joka vuosi. Jäsenemme kilpailevat sekä maratonilla että puolimaratonilla ja hakevat omia ennätyksiään tai juoksufiilistä. Seuramme on osallistunut useampana vuotena myös maratonviestiin.

Kisat juostaan yleensä aina yksin. Siksi onkin tavattoman mukavaa osallistua yhtenä joukkueen jäsenenä viestiin. Vaikka jokainen juoksija hoitaa itsekseen oman osuutensa, eli noin 10,5 kilometriä, kilpailussa on toisenlainen asenne. Nyt juostaan enemmän joukkueelle, ei niinkään itselle.

Noin varttimaratonin mittainen osuus tarjoaa toki mahdollisuuden kympin kisavauhdin testaamiseen, ja varsinkin Vantaan tasaisella reitillä ”luukuttaminen” onnistuu. Mutta kympin virallista ennätystä reitillä ei voi jahdata, joten tietynlaiset omat henkilökohtaiset paineet ovat pienemmät.                     


Muistoja ensimmäisestä viestistämme

Palataan hetkeksi vuoteen 2018. Helsingin Juoksijoista oli mukana kolme joukkuetta maratonviestissä: kaksi naisten ja yksi miesten sarjassa. Pääsin itse juoksemaan avausosuuden toiseen naisten joukkueeseen. Kovana jännittäjänä olin toivonut itselleni ykkösosuutta.

Sää suosi tapahtumaa. Tuuli oli maltillinen ja lämpöasteita sen verran, että vielä tarkeni juosta sortseissa. Aloitinkin oman osuuteni melko rapsakalla kilometrivauhdilla eli 4.15 (sykemittarin mukaan). Liian lujaa, mutta annoin mennä.

Oma juoksuni kulki kuin unelma vitoseen saakka. Olen kärsinyt kovissa juoksuvauhdeissa hengitysvaikeuksista, ja tutut oireet alkoivat vaivata viiden kilometrin jälkeen. Annoin vähän periksi vauhdista, keskityin hengittämiseen ja mentaaliseen rauhallisuuteen. Itseluottamusta toi kuitenkin vauhti ensimmäiset viisi kilsaa juoksin lähes kympin ennätysvauhtia.

Kärkisijoilla vaihtoon

Viimeiset kilsat keskityinkin lähinnä psyykkaamaan itseäni. Tiesin, että Helsingin Juoksijoiden toisen naisjoukkueen ykkönen oli aivan kannassani kiinni, mutta jotenkin pystyin rutistamaan viimeiset satametriset niin, että joukkueeni tuli ensimmäisenä vaihtoon, toki eroa jäi vain pari sekuntia.

Oma osuuteni oli siinä, kellon mukaan matkaa taittui 10,85 metriä (ykkösosuus on pisin) ja aikaa kului 48.14 ­­– tajusin vasta myöhemmin, että juoksu oli yksi parhaista kovavauhtisista, joita olen loppukesästä ja syksyn aikana juossut. Keho oli kevyt, hengitys kantoi totuttua pitempään ja kovemmilla vauhdeilla. 

Kakkososuudelle lähti seuramme uusin tulokas, joka juoksi osuutensa huippuaikaan 43.49. Tässä vaiheessa oli jo aika selvää, että jollei mitään haavereita tai kömmähdyksiä satu, meillä olisi voitto näpeissä. Toinen naisten joukkueemme teki niin ikää hyvää jälkeä ja oli kakkosena kisassa. Miesten sarjassa joukkueita oli huomattavasti enemmän, joten kilpailu podium-paikoista oli kovaa.

Kannustaminen luo fiilistä

Olin itse siirtynyt suihkun jälkeen kannustustiimiin. Aurinko paistoi, ruska hehkui ja kahvi ja pulla maistui. Höpöttelimme niitä näitä vaihtopaikan vieressä ja kannustimme armottomasti niin viestinviejiä kuin maratoonareitakin. Samalla tuli nähtyä taas monia juoksututtuja, ja välillä sitä jäi pitkäksi aikaa suustaan kiinni jonkun kanssa. Päivän parhautta sekin!

Joukkueeni kolmonen teki niin ikään loistavaa jälkeä (osuusaika 47.16) ja ankkurina juossut kaksoissisareni pääsi reilulla johdolla osuudelleen. Varma juoksu toisi voiton. Ankkuriosuus olikin napakka 48.41 ja joukkueemme yhteisaika maratonviestissä 3.08.02. Sillä tuloksella irtosi naisten viestikulta ja ilo oli suuri, kun hopealle juoksi toinen joukkueemme – olimme ensimmäistä kertaa viestissä mukana ja saimme tuplavoiton! Miesten joukkueemme juoksi myös mallikkaasti hyvällä asenteella, vaikka mitalisijoja ei herunutkaan.

Hyvin järjestetty klassikko

Yhdessä on enemmän – monin tavoin. Joukkueemme juoksi sellaisen yhteisajan, josta voin nähdä henkilökohtaisella matkalla vain haaveunia. Yhdessä oli enemmän myös reitin varrella, jossa kannustuksen ohella puitiin omia ja toisten juoksuja, suunniteltiin tulevaa maratonmatkaa ja nautittiin tunnelmasta. Yhdessä on enemmän myös Helsingin Juoksijoissa – pienessä seurassa on pakko puhaltaa samaan hiileen – ja tunnelma on kuin juoksuperheessä.

Yhdessä on enemmän myös Vantaan maratonilla. Tapahtuma oli jälleen hyvin järjestetty ja nimenomaan juoksijan näkökulmasta. Monia maratoneja seuranneena ja useita itse juosseena tiedän, ettei tämä ole kaikissa tapahtumissa itsestäänselvyys. Vantaalla liikenteenohjaajat olivat siellä, missä pitikin, reitti oli selkeästi merkitty, autoja ei tarvinnut pelätä ja toimitsijoilta sai omiin kiperiin kysymyksiin selkeitä vastauksia hymyn kanssa.

Vantaan maraton on monin tavoin klassikko on aina ilo olla mukana!

Puoli vuotta Vantaan Maratoniin – Kilpakuntoilija Sanna Kullberg

2021-04-06
Tätä kirjoittaessani Vantaan Maratoniin on vielä puoli vuotta aikaa. Edellinen Vantaan Maraton lokakuussa 2020 ja Aktia-cup marraskuussa 2020 ovatkin viimeisimmät juoksutapahtumat, joissa olen ollut mukana. Kevään ja tulevan kesän kilpailujen suhteen elämme vielä epävarmuudessa, mutta Vantaan Maratonin 9.10.2021 uskallan kalenteriini jo merkitä.

Oman koronatalveni suurin ilonaihe oli luminen talvi pääkaupunkiseudulla. Hiihdin tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana reilusti yli tuhat kilometriä. Tyylini on aina perinteinen. Minulla oli ensimmäistä kertaa jopa hiihtovalmentajan suunnittelema harjoitusohjelma, joten hiihtotreeni oli mukavan monipuolista: tasatyöntöä, vauhtikestävyyttä, intervalleja. Ohjelmani tähtäsi Napapiirin hiihtoon (60km), mutta lopulta sitä tai mitään muutakaan massahiihtotapahtumaa ei koronan takia järjestetty. Huomasin kuitenkin, että tämä harmitti minua yllättävän vähän. Mahdollisuus hiihtoon antoi joka tapauksessa valtavasti iloa koronan keskelle. Hiihdon ohessa pidin juoksutuntumaa vain kevyesti yllä tehden viikossa pari lyhyttä juoksulenkkiä. Muutamat juoksutreenit nyt pääsiäisenä ovat kuitenkin osoittaneet, että hiihto on pitänyt kuntoa erittäin hyvin yllä.

Koen tästä tilanteesta erityistä kiitollisuutta, koska muistan tarkasti, kuinka vuosi sitten tähän aikaan olin huonossa jamassa. Sairastelin paljon, ja takareisivaivani oli pahimmillaan. Harjoituspäiväkirjassa lukee sairastelusta johtuneen kahden viikon treenitauon jälkeen juostun kuuden kilometrin lenkin kommenttina: “Joka paikkaan sattuu.” Työskentelen luokanopettajana, ja viime kevään etäopetuksen aikana en alkuun huolehtinut kunnollisesta ergonomiasta. Huonossa asennossa aamusta pitkälle iltapäivään keittiön pöydän ääressä istuminen sai alaselkä- ja takareisiongelmani todella provosoitumaan.

Nyt huhtikuussa on ollut helppo aloitella juoksuharjoittelua, kun ladulta on saanut siirtyä suoraan sulille pyörä- ja ulkoiluteille. Maltti on kuitenkin valttia, ja totuttautuminen juoksuharjoitteluun kannattaa tehdä rauhallisesti, hiljalleen juoksumääriä lisäten. Jos tapahtumia päästään järjestämään, ensimmäiset omat kisamerkintäni ovat elokuussa, ja matkana on todennäköisesti kymppi. Vantaan Maratonin matkaa en ole vielä päättänyt, mutta varmaa on, että siellä tavataan!

Paras muistoni juoksijana Vantaalta taitaa olla vuoden 2008 SM-maraton. Sijoituksista voittajan takana kamppailtiin vielä tiukasti viimeisellä kierroksella. Jännittävien vaiheiden jälkeen ylsin kisan kakkoseksi parhaan juoksuystäväni Maija Oravamäen voittaessa mestaruuden. Suurta iloa ovat tuottaneet myös monet jänisjuoksut. Vauhdittajan tehtävä on vahvasti harkinnassa tänäkin vuonna. Vantaan Maratonin erinomaista tunnelmaa olen päässyt kokemaan myös muiden järjestelyhommien (lähinnä kisakanslian) puolelta.

Toivottavasti Sinäkin tulet mukaan kilpailemaan, jänistelemään tai järjestelemään Vantaalle 9.10.2021! Vaikka lenkkeily olisi talven aikana jäänyt, puolessa vuodessa ehtii rakentaa riittävän kunnon ihan vaikka maratoniakin varten.

Sanna Kullberg 5.4.2021

Kilpailunjohtaja Harri Mannermaan vinkit kisoihin valmistautumiseen

2020-09-17
Vantaan Maratonin kilpailunjohtaja Harri Mannermaa on itsekin kova maratoonari. Linkin takaa löytyvässä videossa Harri kertoo vinkkejään kisoihin valmistautumiseen Hannu Saarisen haastateltavana.

https://www.youtube.com/watch?v=lwSKI6lWin8

Maratonin järjestäminen on haasteena mielenkiintoinen

2020-01-29
Vantaan maraton, ja tänä vuonna sen yhteydessä juostava SM-maraton, on eräs syyskauden juoksuhelmiä. Kaikkien juoksuvuottaan suunnittelevien kannattaa jo nyt merkitä kalenteriinsa päivämäärä 10.10.2020 ja paikaksi Tikkurilan urheilupuisto.

Mainittuna lauantaina sadat ja taas sadat juoksijat kyyristyvät jännittyneinä lähtöviivalle odottaen juoksuenergian vapauttavaa lähtölaukausta. Lähdön hetki voi olla kiivas, mutta matkan aikana jokainen juoksija tavoittelee sitä parhainta suoritustaan. Ja senhän kaikki tiedämme, että juuri maratonilla kilpikonnna on usein jänistä nopeampi.


Kilpailun järjestäjät kyyristyivät kisan organisoinnin lähtöviivalla maanantaina 27.1., ja aloittivat vähitellen kiihtyvän arkisen aherruksen kohti lokakuun alkua. Maratonin järjestäminen on tehtävänä mielenkiintoinen siitäkin syystä, että järjestäjien tehtäviin kuuluu kisan aikana huolehtia parhaalla tavalla juoksijoiden hyvinvoinnista yhteistyössä tapahtuman yhteistyökumppaneiden kanssa.

Teksti: Jari Hemmilä

"Vantaan Maraton on valtakunnan parhaita"

2019-10-09
Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtajana Sami Itani aloitti kuluvan vuoden alussa. Urheilu-urallaan hän menestyi yleisurheilussa kymmenottelijana Suomen mestaruuksista aina arvokisaedustajaksi maamme puolesta.

Aikaisemmin Itani toimi Urheiluliiton hallituksen jäsenenä, ja marraskuussa hänet valittiin äänivyöryllä puheenjohtajaksi kolmivuotiskaudelle 2019-2021. - Olen äärimmäisen kiitollinen tästä vastuusta ja mahdollisuudesta palvella itselleni todella rakasta työyhteisöä. Näen puheenjohtajuuden nimenomaan palveluroolina, jossa uskon myös olevani hyvä, vaikka paljon on vielä opittavaa ja työtä edessä, luonnehtii Itani. Luottamus työn onnistumiseen liittyy myös yhteistyöhön osaavien henkilöiden kanssa. - Olen myös kiitollinen niistä ihmisistä, joiden kanssa teen työtä lähes päivittäin. Luottamusjohdossa, toimivassa johdossa ja muussa SUL-organisaatiossa meillä on sydäntä ja älyä nyt niin paljon, että tiedän tulevaisuutemme olevan valoisan.

Laaja-alainen kehitystyö jatkuu

Sami Itani kertoo Urheiluliiton taloustilanteen kehittyvän merkittävien yhteistyösopimusten ansiosta. - Kumppanit ovat pääsääntöisesti olleet tyytyväisiä yhteistyöhön, ja ensi vuodelle usea sopimus sekä jatkuu että kasvaa. Mutta meillä tulee olla vieläkin enemmän kunnianhimoa, jotta saamme myyntibudjetin aivan uudelle tasolle tulevien vuosien aikana. Itani kertoo myönteisiä uutisia myös yhteistyön kehittymisestä sidosryhmien suuntaan. - Keskeisimmistä sidosryhmistä muun muassa urheilijoiden, valmentajien, yhteistyökumppaneiden ja esimerkiksi ministeriön ja Olympiakomitean kanssa on mennyt eteenpäin.

Liikuntaa aina elämäntapaan asti

Tietoa liikunnan tärkeydestä osana ihmisen kokonaishyvinvointia tulee ylläpitää monin eri tavoin. - Liikunta on sosiaalisesti monelle ihmiselle oman hyvinvoinnin ja identiteetin peruspilari. Fyysiset ja henkiset arvot, mitä liikunta tuo yksilöille ja yhteisölle ovat totta kai tärkeitä nekin, mutta mielestäni liikunnan sosiaalista ja yhteisöllistä arvoa ei tuoda riittävästi esille makrotason keskustelussa, luonnehtii Sami Itani. Tässä suhteessa tulisi kiinnittää suuri huomio erityisesti lasten liikkumiseen. - Kuten tiedämme, niin valitettavasti etenkin lasten liikkuminen on myös polarisoitunut voimakkaasti, mikä osaltaan eriarvoistaa ihmisiä Suomessa. Tähän tulee puuttua myös julkisen sektorin toimesta voimakkaasti.

Vantaan maraton on valtakunnan parhaita

Vaikka juoksijoiden osallistujamäärät eri tapahtumissa ovatkin laskeneet viimeisimmän vuosikymmenen aikana, on markkinoille silti tullut uusia yksityisiä kilpailijoita. - Tämän lisäksi seuroilla on toisinaan pulaa vapaaehtoistyöntekijöistä. Silti näkisin, että laadukkaille seurajohtoisille ja paikallisille juoksutapahtumille on suuri tarve sekä yleisurheilukulttuurin, yhteisöllisyyden että taloudellisen tasapainon kannalta, sanailee Sami Itani. Hänen mietteisiinsä Vantaan maratonin kohtaan on helppo liittyä. - Itsekin olen tuomassa muksuja mukaan Vantaan maratonille mukaan, ja tiedän tämän tapahtuman olevan valtakunnan parhaita, jolla on varmasti hieno tulevaisuus edessä. Puheenjohtaja pitää liikunnassaan kiinni vähintäänkin yhtä perinnettä. - Urheilijana treenasin määrällisesti todella paljon otteluun kuuluvalla tavalla, 2-3 harjoitusta päivässä kuutena päivänä viikossa. Urheilu-urani jälkeen vauhti on hiipunut ruuhkavuosien tekosyiden varjolla, mutta joka sunnuntaisesta metsälenkistäni olen aina pyrkinyt pitää kiinni.

Teksti: Jari Hemmilä

Hyvinvoiva LujaTalo-tiimi matkalla Vantaan Maratonille

2019-09-10
LujaTalon juoksukoulussa on 24 jäsentä. Osan tavoitteena on Vantaan Maraton jollakin kilpailumatkalla ja olla koko ajan mukana kohottamassa kuntoa työnantajan työhyvinvointiohjelmassa.

Yhteistreenit ovat perjantaisin 6:45 ennen työpäivän alkua. Syyskuun kuudentena kuusi jäsentä oli treeneissä, joissa palaute on aina suoraa ja rakentavaa huumoria unohtamatta. LujaTalossa kaiken tuleekin olla rakentavaa, sillä työnantaja tukee henkilöstönsä hyvinvointia liikunnalla. LujaTalo on osa 1600 hengen konsernia, johon kuuluvat myös LujaBetoni ja Fescon.

Koko blogitekstin voit käydä lukemassa täältä

Kestävyyskierroksen kehällä Vantaan kaupungin Pekko-Joonas Rantamäki: "Pitkä lenkki on minun viikonlopun flow-festarini"

2018-09-20

Juostessa voi parhaimmillaan unohtaa maailman murheet ja ihailla maisemia. Juuri siksi se on minun lempilajini.

Vapaus. Keveys. Myönteiset ajatukset elämästä ja tulevaisuudesta.

Minulle nopein tie noiden tunteiden saavuttamiseen löytyy lenkkipolulta. Parhaiten kehon ja mielen yhteys toimii pitkällä juoksulenkillä.

Siksi olen odottanut kestävyyskierroksen viimeistä etappia, Vantaan Maratonia, ja nauttinut siihen valmistautumisesta. Viime sunnuntain 25 kilometrin ”pitkis”, eli pitkä lenkki, näytti vajaassa kolmessa tunnissa lähes kaikki juoksuharrastuksen parhaat puolet.

Jo kotona aamupalapöydässä onnittelin itseäni päivän valinnasta: sunnuntaille sattui selvästi viikon aurinkoisin sää, ja vieläpä sadepäivien väliin. Tykkään juosta pitkikset viikonloppuisin ja lähteä liikkeelle viimeistään aamupäivällä, jolloin vapaapäivää on vielä lenkin jälkeenkin jäljellä. Niinpä vedin tälläkin kertaa lenkkitossuja jalkaan puoli kymmenen aikaan.

Ensimmäiset kilometrit kertoivat, että kunto on noussut kestävyyskierroksen aikana. Syke pysyi matalalla juoksuvauhtiin nähden, huolimatta edellispäivän kovatehoisesta crossfit-treenistä. Yleensä pidän lepopäivän tai treenaan vain kevyesti ennen pitkää lenkkiä, mutta nyt kalenteri oli vienyt miestä. Eipä tuntunut haittaavan.

Pikku-Huopalahdessa oli väkeä nauttimassa aurinkoisesta sunnuntaista, ja joutsenperhe lipui rauhallisesti parinkymmenen metrin päässä rannasta. Pysähdyin ottamaan muutaman valokuvan. Kyllä, lenkillä voi myös pysähtyä, se ei pilaa treeniä.

Minulle parasta pitkissä lenkeissä on juuri se, ettei tarvitse juosta kovaa, vaan voi vaikkapa ihailla maisemia. Pitkiksen tarkoitus on olla pitkä, ei kova. Ja pitkäkestoinen suoritus kehittää maratonilla tarvittavaa kestävyyttä, vaikkei koko ajan juoksisikaan. Esimerkiksi ylämäet voi aivan hyvin kävellä.

Kaunista helsinkiläis-espoolaista merimaisemaa riitti reitilläni Töölön rannan, Ruoholahden ja Lauttasaaren kautta Keilaniemeen. Tässä vaiheessa annettakoon anteeksi se, etten treenaa Vantaan Maratonille Vantaalla, vaan asuinpaikastani johtuen lähinnä Helsingissä.

Kuulaassa syyssäässä juostessa saavutin sen kuuluisan flow-tilan, ja askel vei kepeästi edelleen Lehtisaaren ja Kuusisaaren kautta kohti kotia. Mietteet kulkivat mukavia reittejä, ja itselleni tyypilliseen tapaan haaveilin niitä näitä. Jotteivät todellisuus ja tavoite päässeet täysin unohtumaan, näin lahden toisella puolen Espoon Rantamaratonille lähtijät kokoontuneena lähtöviivalle.

Kotipihalla totesin, että olisin voinut jatkaa samaa vauhtia vielä hyvän matkaa. Toivotaan, että 13. lokakuuta sattuu samanlainen flow-päivä. Silloin uskaltaisin tavoitella haaveilemaani neljän tunnin alitusta.

Tätä kirjoittaessa on edessä vielä yksi pitkis. Kolmekymppiä kolme viikkoa ennen maratonia on osoittautunut kohdallani toimivaksi konseptiksi. Odotan innolla viikonlopun juoksuretkeäni.

Lähdetkö messiin?

PEKKO-JOONAS RANTAMÄKI

Lisätietoja kierroksesta ja ajankohtaisen pistetilanteen löydät täältä http://www.vantaa.fi/kestävyyskierros

Matkalla Vantaan Maratonin maratonviestille: Kultamunien kuulumiset

2018-09-10

Syksyn ykköstapahtuma, Vantaan Maratonin maratonviesti on kohta täällä. Viime vuonna meillä kultamunilla, eli K2-P2 -joukkueella oli kotiin tuomisina hopeaa, edellisenä vuonna pääsimme palkintopallin korkeimmalle korokkeelle. 

Nyt, kun kisoihin on aikaa enää kuukauden verran, ryhmämme pulinat alkavat sivuta entistä enemmän Vantaan maratonviestiä ja kisapäivää kokonaisuutena. Vielä emme päivittele säätä, mutta juoksuvaatepähkäilyt ovat jo astuneet peliin. Tällä porukalla itse juoksu on puolet riemusta ja toinen puolisko täyttyy yhteisestä jännityksestä sekä kisojen uudelleen elämisestä.

Vaikka olemmekin samanlaisissa elämäntilanteissa, on ollut hämmentävää nähdä, kuinka erilainen juoksuvuosi meillä kullakin on ollut. Näiden ystävien kanssa ilot ja surut juoksuradalla ja sen ulkopuolella on helpompi ottaa vastaan. Molempiahan meillä kaikilla on ollut riittämiin kuluneen vuoden aikana.

Kukkis on yksi maailman sisukkaimmista treenaajista. Vaikka laiskamato yrittäisi luikerrella postilaatikosta sisään, hän potkaisee sen portaita alas lenkille lähtiessään. Ei ihmekään, että tuolla periksiantamattomalla harjoittelulla hän on alittanut kuluvalla kaudella kolmen ja puolen tunnin haamurajan ja juossut pariin otteeseen miltei samoille lukemille. Hän on meidän joukkueemme ei-niin-salainen ase.

Katja on tahkonut pitkin vuotta maratoneja yksi toisensa perään. Väliin hän on ripotellut ultria, sillä mikään matka ei tunnu olevan hänelle liian pitkä. Tänä vuonna Katja uskaltautui myös poluille, joten saas nähdä, koska kuusien humina alkaa kiinnostaa asfalttisuoria enemmän.

Pauliina ei pysähdy koskaan. Tai no, tänä vuonna hänen oli pakko lääkärin käskystä. Onnekseen Pauliina löysi uinnin riemut ja loistavan märkäpuvun. Toki lenkkareitakin on tullut muutamaan otteeseen ulkoilutettua. Ei ole vaikea arvata, mikä on hänen seuraava askeleensa kestävyysurheilussa!

Tikrulla eli Tiina-Kaisalla, meidän varamunallamme on ollut raskas juoksuvuosi takana, sillä välillä kroppa on toiminut (mm. maratonilla) ja välillä on ollut parempi olla telakalla. Vielä ei ole täyttä varmuutta mille kohtaa kropasta pitäisi alkaa tehdä poppaskonsteja ja miksi, mutta me kultamunat luotamme siihen, että Tiina-Kaisa saadaan kyllä kuntoon. Ainakin jos se on Tikrun sisukkuudesta ja tämän naislauman tahtotilasta kiinni. Tikru on näin ollen meidän tehohuoltajamme ja nähtiin hänet vapaaehtoisena avittamassa eräällä kesäisellä maratonillakin.

Poppis on juossut ja ollut juoksematta. Muutokset elämäntilanteessa ovat syöneet juoksuun laitettavaa aikaa. Välivuosi alkaa olla kuitenkin lopuillaan ja uusi juoksukausi alkaa miltei välittömästi Vantaan maratonviestin jälkeen. Siihen asti juoksu kulkee siivellä ja hyvällä fiiliksellä.

Tällä joukkueella ja hyvällä fiiliksellä kohti Vantaata!

 

Downtown65 tähtää jälleen Vantaan Maratonille!

2018-04-03

Downtown 65 on Länsi-Vantaalla toimiva kestävyysurheilun monilajiseura, jonka lajivalikoimassa juoksu on yksi keskeisimmimistä lajeista sekä harrastajamäärissä että kilpailuosallistumisissa mitattuna. Sen lisäksi, että pinkkiin sonnustautuneita seuran jäseniä on mahdollisuus bongata pääkaupunkiseudun lenkkipoluilta varsin taajaan, on seuran edustusasu tuttu näky maamme monissa kestävyysurheilutapahtumissa, joissa se herättää ansaittua pelkoa ja kunnioitusta kanssakilpailijoissa.


Vantaan Maratonille on Downtown 65:n kilpailukalenterissa varattu erityinen sija, koska kotikaupungin tapahtuma on se näyttämö, jonne on mahdollisuus saada kaikkein laajin osanottajajoukko jalkeille. Seuran yksi keskeinen arvo on “yhteisöllisyys”, joten maratonviesti on kilpailumuodoista erityisen sopiva seuramme kovakuntoisille urheilijoille.


Vuoden 2017 Vantaan Maratonin viestiin saimme jalkeille neljä joukkuetta, joista Edari 1 ja Edari 2 kasattiin sillä mielellä, että ne taistelisivat aivan kirkkaimmista kärkipään sijoituksista. Koska seuran terävimmän kärjen takana on paljon potentiaalisia tulevaisuuden kestävyysjuoksijoita, ilmoitettiin viestiin myös kaksi akatemia-joukkuetta, joiden tarkoituksena oli kartuttaa kokemusta ja valmistaa juoksijoita tulevaisuudessa kantamaan entistä isompaa vastuuta.


Downtown 65 on tunnettu myös aktiivisesta Ultras-toiminnastaan ja myös Vantaan Maratonille saimme jalkeille kilpailijoiden lisäksi mittavan määrän kannustajia ja muita fiilistelijöitä. Rehdin urheiluhengen nimissä tarkoituksena on ollut kannustaa kaikkia kilpailijoita ja tuoda Vantaalle annos suuren maailman urheilujuhlan tunnelmaa, missä on kaiketi onnistuttukin vähintäänkin kohtuullisesti.


Itse kilpailu sujui suurin piirtein odotusten mukaisesti, kun edustusjoukkueemme sijoittuivat sijoille kaksi ja kolme, ja akatemiajoukkueetkin suoriutuivat neliosuuksisesta viestistä vähintäänkin kunnialla. Kilpailussa nähtiin monia itsensä ylittämisiä ja vaikka juoksu pohjimmiltaan on yksilölaji, on viestissä mahdollisuus kokea yhteisöllisyyden hurmaa, joka parhaimmillaan siivittää juoksijan aivan uudenlaiseen vauhtiin. Tässä mielessä maratonviesti hyvässä porukassa on mitä parhainta vastapainoa kymmenille ja sadoille yksin räntäsateessa taitetuille treenikilometreille.


Ensi syksynä Downtown 65 on taas Vantaan Maratonilla mukana varsin laadukkaalla kokoonpanolla. Viesti on viime syksyiseen tapaan ensisijainen satsauksen kohde, ja tarkoituksena on sekä kirkastaa viimekertaisia sijoituksia että saada mukaan ainakin yksi joukkue enemmän kuin viime kerralla. Maratonviesti on hieno kilpailumuoto ja Downtown 65:n juoksujaosto toivoo viivalle mahdollisimman paljon muitakin joukkueita jakamaan viestin tunnelmaa ja kilvoittelemaan maineesta ja kunniasta.


Mikko Mäkelä

Vantaa, tuo suomalaisjuoksijan Berliini

2018-03-12
Olen unelmoinut kahden tunnin alituksesta puolimaratonilla koko kymmenvuotisen juoksijataipaleeni. Tällaiselle tavisjuoksijalle tuo itseasettamani maaginen raja tuntuu motivoivalle harjoittelun kannalta. Muistan sen tunteen, kun kerran aiemmin olin juossut Turussa aikaan 1.59. Tiesin, että kuntoni mahdollistaisi parannuksen Vantaalla. Silti tunsin epävarmuutta ennen juoksua. 

Viestittelin perjantaina ennen Vantaan Maratonia valmentajani Minna Lammisen kanssa. Minna rohkaisi ja kannusti minua juoksemaan siten, että juoksisin ennätykseni. Vantaan Maratonilla olen juossut puolikkaita useasti ja tiesin odottaa nopeaa reittiä. En kuitenkaan ennen viivalle asettautumista tiennyt, että unelmani toteutuisi maailman parhaan jäniksen siivittämänä. En tuntenut Timo Ala-Talkkaria entuudestaan, mutta lähtöviivalla ilmoitin kahden tunnin jäniksenä toimineelle Timolle, että liimaudun sinun vanaveteesi seuraavaksi kahdeksi tunniksi ja auta minua juoksemaan ennätykseni. Kokenut jänis Timo yhdessä Ansku Kolin kanssa juoksutti meidän porukan tasaisesti maalia kohti huumoria viljellen. Timo varmisti, että joimme joka juomapisteellä (joita Vantaalla on paljon!) ja luki meitä juoksijoita kuin avointa kirjaa ja tsemppasi aina arpeen tullen. Tajusin kahdenkymmenen kilometrin kohdalla, että oma ennätys on mahdollinen, jos luukutan urku auki maaliin. Timo huusi, että nyt juokset nainen ja juoksin kisan nopeimman kilometrini 5:15 ja ylitin maaliviivan ennätysajassani 1:58:52. Maalissa tirautin onnen kyyneleet ja päätin, että 2018 alitan Vantaalla 1:55. Vantaalla nähdään! 

Parasta Vantaan Maratonilla: 
1. Suomen paras puolimaratonreitti: täällä juokset ennätyksesi, Vantaan Maraton tunnetaan Suomen Berliininä. Reitti on nopea, tasainen ja kannustusta tarjolla reitin varrella. Ennätys ei ainakaan jää reitistä kiinni!

2. Suomen sujuvin ilmoittautuminen:
Järjestäjät eivät varmaankaan pidä, kun kerron, miten viimevuotinen ilmoittautuminen sujui. Saavuin Vantaalle 30 minuuttia ennen puolikkaan starttia. Marssin jälki-ilmoittautumaan, sain numerolapun rintaan ja vaihdoin tsemppihalit Vantaan Maratonin Harrin, Eeri-Marin ja muiden toimitsijoiden kanssa. Kävin nopeasti vessassa (vessajonotkaan täällä eivät ole karmaisevat!), verkkasin 15 minuuttia ja olin viivalla viisi minuuttia ennen starttia valmiina kuin lukkari sotaan. 

3. Tsemppi ja tunnelma kansainvälistä tasoa:
Vantaalla on onnistuttu säilyttämään pienen kisakylän tunnelma, vaikka tapahtuma on kasvanut jo tuhansien juoksijoiden tapahtumaksi. 

4. Jänis Timo Ala-Talkkari:
tällaisen kokeneen jäniksen peesissä juoksu on kuin lasten leikkiä! Timon hauskat jutut pitävät tunnelman korkealla ja kaksi tuntia sujuu kuin siivillä. Timo osasi kannustaa kutakin ryhmän juoksijaa (lue pakottaa, lahjoa ja kiristää) niinä epätoivon hetkinä, kun jalat ja pää alkavat himmailla. 

5. Maalihuolto:
Muistan takavuosilta, että olen maannut lavitsalla palauttavassa hieronnassa maaliviivan jälkeen. Mitä enempää juoksija voi odottaa! Toivottavasti hierojat ovat valmiina lokakuussa! 

Kirjoittaja, helsinkiläinen Tanja Piha on sekä ura- että perheenäiti, jolle tavoitteellinen kuntoilu on voimaa antava henkireikä arjen pyörittämisessä. Hän on myös hyväntekeväisyysjuoksukonsepti Run for Goodin perustaja yhdessä olympiajuoksija Kirsi Valastin kanssa. 

Suuntaviivoja harjoitteluun – tavoitteena Vantaan Maraton 13.10.

2018-01-23
Maratonin juokseminen on aina iso suoritus, oli sitten ensikertalainen tai kokeneempi juoksija, siksi maratonille ei kannata lähteä ilman harjoittelua ja valmistautumista.

Vantaan Maraton järjestetään taas 13.10., jolloin juoksijoilla on mahdollisuus testata kuntoaan, rikkoa ennätyksiään ja pitää hauskaan joko maratonin, puolimaratonin tai varttimaratonilla eli Fun Runilla. Vaikkakin talvea on vielä edessä, on hyvä aloittaa harjoittelu viimeistään nyt.

Seuraavat suuntaviivat auttavat sinua valmistautumaan lokakuun koitokseen.

Harjoittele viisaasti

Älä aloita harjoittelua liian myöhään, ja mikäli et ole vielä aloittanut harjoittelemaan, aloita se viimeistään nyt. Maraton ja puolimaraton vaativat keholta aerobista kestävyyttä, jonka kehittäminen on hidas prosessi. Karkea arvio on, että keholla kestää saavuttaa hyvä aerobinen kestävyys noin 12 viikkoa. Tämä on toki yksilöllistä, eikä tarkoita, että vasta-alkaja kykenisi heti tämän jälkeen juoksemaan maratonin. Anna kehollesi aikaa tottua juoksuun vähin erin, älä aloita tai nosta viikoittaista juoksumäärää nopeasti.


Tee harjoitussuunnitelma

Kirjoita ylös tavoitteesi Vantaan Maratonille ja rakenna sen ympärille harjoitussuunnitelma, miten aiot saavuttaa tavoitteesi. Huomioi työsi, muut harrastukset ja menot, ja jos tiedät, että sinulla on rankkoja päiviä, jolloin olet liikkeellä aamusta iltaan, jätä suosiolla sille päivälle tyhjää. Tärkeintä on kuunnella kehoa. Vaikka juokseminen on rankkaa välillä, ei sen pidä alkaa stressata tai tuntua puurtavalle, tämä johtaa vain väsymykseen, motivaation puutteeseen ja loukkaantumisiin.

Jaottele harjoittelu ja tee siitä monipuolista. Jos juokset 3-4 kertaa viikossa, älä tee kaikkia juoksuja putkeen peräkkäisinä päivinä ja lepää loppuviikkoa, juokse mieluummin joka toinen päivä. Aloita keräämällä kestävyyskuntoa ensin, juokse peruskestävyyslenkkejä useampi viikko (noin 12 viikkoa olisi ihanteellinen aloittelijalle), näiden viikkojen aikana voit silloin tällöin juosta reippaampia lenkkejä. Tämän peruskuntokauden jälkeen aloita lisäämällä viikko-ohjelmaasi vauhtiharjoituksia, jotka voivat olla tempojuoksuja, mäkijuoksua, fartlek (vauhtileikittely) tai erimittaisia intervalleja. Kaikkia edellä mainittuja ei tarvitse sisällyttää yhteen viikkoon. Pidä myös huoli, että peruskestävyysharjoittelu vie suurimman osan ajasta, sillä maraton on lopulta pitkä matka, vauhtiharjoittelun tarkoitus on vain rakentaa mm. hapenottokykyä ja antaa voimaa niin että kestävyys paranee. Noin joka neljäs viikko olisi hyvä ottaa rennommin, tällöin esimerkiksi vauhtiharjoittelun eli kovemman harjoitukset voi jättää pois tai karsia minimiin.

Valmistautuminen itse maratoniin alkaa 1-4 viikkoa ja puolimaratonilla 1-2 viikkoa ennen tapahtumaa. Mitä enemmän olet juossut ja mitä kokeneempi olet, sitä vähemmän tarvitset valmistautumisaikaa. Tällä ajanjaksolla tiputa harjoitusmäärääsi pienissä määrin joka viikko, niin että otteesi juoksuun pysyy, mutta et koe olevasi tapahtumapäivänä rasittunut harjoittelusta. Valmistautumisen aikana on hyvä myös opetella reitti. Mikäli et ole paikallinen, niin tutki reittiä kartasta ja paina mieleesi kaikki mäet, juomapisteet ja rankemmat kohdat, ajattele juoksevasi nämä helposti. Näin mäet, mutkat tai muut eivät tule yllätyksenä, vaan aivosi ovat tottuneet ajatukseen, kuinka helposti suoriudut niistä. Tee tätä mielikuvaharjoittelua useita kertoja, se auttaa tapahtumapäivänä suoritusta.

Hyvä tapa on hankkia valmentaja, joka osaa kertoa, milloin ja kuinka paljon sinun tulisi juosta ottaen huomioon kuntotasosi ja tavoitteesi. Valmentaja on myös oiva tsemppari, joka auttaa matkalla vastaamalla kysymyksiin ja pohdintoihin.


Kuuntele ja huolla kehoasi

Älä ikinä harjoittele kipeänä. Kuuntele kehoasi. Joskus harjoittelu maratonille tai puolikkaalle voi alkaa tuntua ylitsepääsemättömältä ja uskonpuute voi loppua, tätä voi tapahtua myös kokeneille juoksijoille. Mikäli mielesi tuntuu väsyneelle, yritä silti mennä harjoittelemaan. Monesti harjoittelulla tai sen jälkeisellä ololla voi olla piristävä vaikutus. Mutta jos kehosi tuntuu aivan liian väsyneeltä, ota rennommin tai lepää, näin ehkäiset loukkaantumisia. Muista myös kehonhuolto, kuten venyttely, putkirullaus, hieronta sekä terveellinen ja monipuolinen ruokavalio.


Esittely: Olen Hanna Saarinen, kestävyysjuoksija ja juoksuvalmentaja. Olen koko ikäni harrastanut erilaisia lajeja, kunnes kestävyysjuoksu vei mennessään, pääpainoni on maratonjuoksun puolella. Olen opiskellut urheilutieteitä yliopistossa Englannissa, minkä lisäksi olen koulutettu hieroja ja urheiluhieroja. Englannissa valmensin paikallisessa yleisurheiluseurassa 7-13-vuotiaita keski- ja pitkänmatkan ratajuoksijoita. Tämän jälkeen pääpainoni on ollut aikuisten pitkänmatkanjuoksijoiden valmennus, aina 5 km:stä maratonille asti. Hierontatöiden ohessa pyöritän nettisivuja, jonne kirjoitan vinkkejä ym. juoksijoille. Teen myös kustomoituja harjoitusohjelmia kaiken tasoisille juoksijoille.
Lisää löydät: www.tuusarunning.com

Onnistunut "ihmiskoe" höntsäillen Vantaan Maratonilla!

2017-10-25

Helsinkiläinen Nina Poppius, Poppis, urakoi Vantaan Maratonilla tänä vuonna ensin maratonviestin ensimmäisen osuuden, minkä jälkeen hän jatkoi matkaansa henkilökohtaisena kilpailuna maratonin loppuun asti. 


"Oho, 4:05.11. Sehän on hyvä. Itse asiassa loistava maratonhöntsäaika", Nina totesi maaliviivan ylitettyään.  


Todella hienosti tsempattu kisa, joka päättyi Ninan osalta N45-sarjan 4. sijaan. Onnittelut! 


Hyppää Ninan kyytiin ja lue koko matkakertomus täältä:

 

Nina Poppiuksen blogikirjoitus Vantaan Maratonilta:

 

Tsemppiä matkaan, oli keli mikä hyvänsä lauantaina!

2017-10-11

Viime päivinä vettä on tullut enemmän kuin tarpeeksi, joten aiheellinen kysymys kuuluukin, millainenkohan sää mahtaa olla kisapäivänä?

Tämän kevään ensimmäisiä maratoneja oli Helsinki Spring Marathon. Siinä keväinen runsas räntä- ja raekuuro yllätti juoksijat, joista jotkin olivat jopa pukeutuneet keväisesti lyhyisiin. HCM taas tarjosi tropiikinomaista kuumuutta ja kosteutta, huikean salamailotulituksen ja vettä kaatamalla niskaan ainakin loppupään juoksijoille. Miten varaudut Vantaan Maratonin keliin? Perusohje maratoonarille on, että valmistaudut rauhassa ja pakkaat kaikki kamat etukäteen jne. Lokakuu voi parhaimmillaan tarjota kaunista auringonpaistetta syksysävytteisessä maisemassa ja pahimmillaan oikeastaan ihan mitä vaan. Maratonaamun turhaa verenpaineen nousua voit välttää, kun kasaat lähes koko juoksukaappisi sisällön ainakin valmiiksi esille. Kenties kovimman pakkaskelin windstopperit voit jättää etukäteen pakatusta rinkasta?  

Itse olen varustautunut maratoneihin mm. kaappeja siivoamalla. Alussa pysyt lämpimänä, kun kietoudut kulahtaneeseen hiestä pinttyneeseen virttyneeseen veluuriin, jonka voit jossain vaiheessa surutta viskata menemään. Jos taas omistat kaapin täydeltä uutta nättiä juoksuvermettä, niin jätesäkki takaa aina hyvän suojan niin tuulelta kuin sateeltakin. Paras keino on oman kannustusjoukon mukaan houkuttelu. Hekin pysyvät virkeänä, kun heillä on tärkeä huoltotehtävä eli kerätä juoksijan poisheittämiä ylimääräisiä vaatteita. Usein ainakin syysmaratonilla on alussa mukava pitää pipo ja hanskat yllä. 

Itse seuraan tämän vuoden Vantaan Maratonia toimitsijana säältä suojassa lämpimässä kisakansliassa. Urheilutalon tavarasäilytykseen voit tuoda suuremmankin varustekassisi säilytykseen ja juoksun jälkeen uimahallin sauna tarjoaa lämmittävät löylyt.

Tsemppiä matkaan ja muista nauttia juoksustasi, olipa sää mikä tahansa!

Anu Koskenkorva

Kopoti kopoti… Vantaan Maratonilla keppihevostellaan!

2017-09-25

Pitäisiköhän Vantaan Maratonille perustaa hevossarja? 

Sellainen olisi tänä vuonna tarpeen, kun Juha Nurmela ja Juuso Ala-Tuuhonen kirmaavat matkaan keppihevostensa kanssa. Matkana on täysmara, hepoille juuri sopiva lauantaikirmaisu.

Järjestäjillä on nyt vaan iso ongelma: huolto on luvattu järjestää matkan aikana kaikille kisaajille, mutta hevosia siinä ei ole huomioitu ollenkaan.  Oijoi! Toivotaan, että ratsut pysyvät tästä huolimatta matkan aikana kiltisti reitillään eivätkä riehaannu vaikkapa valtaisasta kannustuksesta niin, että kirmaavat yleisön joukkoon kesken matkan.

Vantaan Maratonin kilpailureitti on tarkastusmitattu!

2017-09-14
Tiedätkö, miten IAAF:n hyväksymä, virallinen juoksukilpailureitti mitataan? Siinä ei mitata kilometrejä, vaan sykäyksiä, jotka muutetaan metreiksi.  

IAAF:n virallinen mittaaja Juhani Meskanen tarkastusmittasi Vantaan Maratonin reitin 8.9.2017. Hyppää kyytiin, ja katso, miten homma hoidettiin! 

https://www.youtube.com/watch?v=CAACw7a6JJs

Lujatalon juoksukoulussa menee edelleen lujaa!

2017-09-11

Sami Sairanen on juoksusta pitävä mies, joka on osallistunut Vantaan Maratonille viisi kertaa. Näistä yksi on päättynyt keskeytykseen, kun polvi sanoi sopimuksen irti, muut hän on juossut maaliin asti. Yhtenä päivänä Samille tuli ovela ajatus tartuttaa juoksun ilo myös työkavereihinsa, sillä sehän on tiedossa, että yhdessä on enemmän ja kaksin on aina kaunihimpi! 

Sami otti yhteyttä Vantaan Maratonin kilpailun johtaja Harri Mannermaahan, ja siitä se lähti: Lujatalon juoksukoulu, joka sai laakista reilu 20 innokasta osallistujaa! Juoksukoulu alkoi tammipakkasilla, jolloin treenattiin sisällä. Jokainen sai ohjelman, jonka päätavoitteena oli Joku Matka Vantaan Maratonilla.

Kerran viikossa, aina perjantaiaamuisin, on kokoonnuttu yhteislenkille aamuvarhaisella klo 7.00. Harjoituksiin saapuu työkiireistä riippuen 5 – 15 henkilöä. Niin eräänä syyskuisena aamunakin, jolloin juoksukoululaiset kävivät tutustumassa maratonreittiin Harri Mannermaan johdolla. Hyvin meni, reitti todettiin tasaiseksi ja nopsaksi - niinhän ne ovat muutkin sanoneet! 

Nyt, kun maratonille on aikaa viitisen viikkoa, odotellaan kuntohuippua ja lasketaan aikaa h-hetkeen. Pääsispä jo baanalle!

(Video lujatalolaisten treenien aloittamisesta löytyy täältä:
https://www.youtube.com/watch?v=l3N_AVsZvBQ)


(Teksti: Marika Hellberg, video: Olli Leino)

Keravan urheilijoiden juoksukoululaiset tähtäävät Vantaan Maratonille!

2017-09-08

Keravan Urheilijat on järjestänyt erimittaisia juoksukouluja kolmen (3) vuoden ajan. Pisimmän, noin 7 kuukautta kestävän, juoksukoulun tavoitteena on joka kerta ollut Vantaan Maraton. Muitakin tavoitteita koululaisilla toki on, kuten esimerkiksi erilaiset polkujuoksukisat.  

”Tänä keväänä kahteen juoksukouluumme osallistui noin 20 henkilöä. Heistä 15 jatkoi pidemmällä juoksukoululla, jossa siis on tavoitteena Vantaan Maraton. Nyt näyttää siltä, että näistä noin 10 tulee Vantaalle jollekin matkalle.  Suurin osa maratonille, mutta myös puolikkaalle ja vartille on tulijoita. Ensikertalaisia on 3-4”, kertoo Antti Rönkkö, yksi juoksukoulun vetäjistä.  

Vetäjiä juoksukoulussa on kaikkiaan viisi (5), jolloin yhden sairastuminen, työesteet jne. eivät estä juoksukoulun kokoontumista. Ryhmä kokoontuu joka viikko, yhteensä noin 30 kertaa. Viimeinen kokoontumiskerta on viikko Vantaan Maratonin jälkeen.

”Ohjelmassamme on viikoittain lenkki ja/tai luento, minkä lisäksi meillä on vahva Facebook-ryhmä. Siellä vaihdetaan kuulumisia, tsempataan ja myönnetään, että joskus panikoidaankin.”

”Osallistujien fiilikset vaihtelevat, mutta enimmäkseen ne ovat tällä hetkellä rauhallisen innostuneet ja odottavat. Pahoja takapakkeja ei ole onneksi tullut, mistä olemme tosi tyytyväisiä. Harjoittelu on ollut kullekin kunnon mukaista ja oikeanlaista.”

”Tämän koulun jälkeen pidämme talvitauon, mutta ensi keväänä on tarkoitus käynnistää taas uudet juoksukoulut. Lisätietoja löytyy nettisivuiltamme keravanurheilijat.fi/yleisurheilu/juoksukoulut.”

Antti juoksee myös itse Vantaalla tänä vuonna maratonin. Mikä sinusta on Vantaalla parasta?

”Tykkään tapahtumasta kokonaisuutena. Reitti on tasainen, sää yleensä syksyisen sopiva, huolto hyvä ja kannustustakin saa. Pullakahvit juoksun jälkeen on ihan ehdoton juttu, siitä älkää luopuko ikinä! Jos maalissa olisi vielä suklaata tarjolla, niin sitten ei olisi enää mitään, mitä tältä tapahtumalta voisin ikinä toivoa!”

Järjestäjät hei, pankaahan tuo toive korvan taakse!

 

Teksti: Marika Hellberg

Kaikilla on oikeus liikunnan riemuun!

2017-08-15
Carita Orlando on vantaalainen yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu. Suurimpana urheilusaavutuksenaan hän pitää Sulkavan Soudun kirkkovenesoutua, jossa naisjoukkue souti 60 kilometriä aikaan 5:58:58. Vantaan Maratonilla Carita on luvannut osallistua FunRunille.


Pidin vuosikausia juoksemista kuntoilulajeista sinä tylsimpänä vaihtoehtona. Olen aina ollut harrastamisen suurkuluttaja ja kokeillut lajeja baletista ratsastukseen ja käsipalloon. Juoksemisen aloitin, kun elämän ruuhkavuodet veivät siihen, että liikuntaa oli harrastettava silloin, kun siihen satunnaisesti oli mahdollisuus. Helpointa oli, kun sai avata ulko-oven mihin aikaan vuorokaudesta tahansa ja liikuntamahdollisuus aukeni siitä.  

Vantaan tulee varmistaa, että jokaisella lapsella on mahdollisuus liikunnan harrastamiseen. Kaupunki panostaa entistä enemmän myös ikäihmisten liikkumiseen. Ei pidä unohtaa myöskään nuoria ja työikäisiä. Liikunta on luonnon lääke, jonka annostelu vaihtelee elämänkulun mukaisesti. Tärkeintä on oppia liikunnallinen elämäntapa. Se ylläpitää paitsi terveyttä myös työkykyä, mikä on yhteiskunnankin kannalta arvokasta. Liikuntaan käytetty euro säästää neljä euroa sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksissa.

Juoksu on helppo ja edullinen harrastus. Samalla se tarjoaa kuitenkin mittaamattoman määrän lajeja ja muotoja. Ei pidä unohtaa kilpaurheiluakaan. Äsken päättyneissä yleisurheilun MM-kisoissa saimme nauttia maailman parhaiden suorituksista. Toivonkin esimerkkien voiman innostavan yhä useampaa lasta ja näiden hurahtavan hyvään ja monipuoliseen harrastukseen.

Vantaan Maraton kerää jälleen lokakuussa parisen tuhatta innokasta juoksuharrastajaa. Parasta tapahtumassa on se, että se houkuttelee mukaan erilaisia juoksijoita. Tarjolla on kokopitkä matka, puolimaraton ja varttimatka. Lyhin matka ei ole nimeltään FunRun siksi, että matka olisi naurettavan lyhyt, vaan siksi, että juokseminen on hauskaa, liikunnan riemua!

Erilaiset urheilutapahtumat ovat osa Vantaan brändiä. Peruspalvelujen lisäksi on tärkeää, että kaupungissa tapahtuu ja jokaiselle löytyy mukavaa tekemistä sekä mahdollisuuksia liikkua. Vapaa-aikaan ja liikkumisen mahdollisuuksiin halutaan satsata. Ikään, kuntoon tai varallisuuteen katsomatta jokaisella pitää olla mahdollisuus liikkua.

Vantaalaiset urheiluseurat tekevät arvokasta työtä ohjatessaan nuoria ja aikuisia liikunnan pariin. Nämä massatapahtumat ovat suuria ponnistuksia. Kiitos jokaiselle Vantaan Maratonin ja muiden tapahtumien järjestelyissä tavalla tai toisella mukana olevalle seura-aktiiville panoksestanne!

Vielä on kesää jäljellä...

2017-07-30

…ja aikaa yli kaksi kuukautta harjoitella Vantaan Maratonille! Joko olet päättänyt matkasi, onko se täysmara, puolikas vai vartti? Mikä vaan, kaikki ovat yhtä hyviä vaihtoehtoja. Maksuporras vaihtuu elokuun lopussa, joten nyt kannattaa hoitaa ilmoittautuminen kuntoon saman tien!  

Me kisajärjestäjät teemme kiivaasti töitä varmistaaksemme kisaelämyksestänne parhaan mahdollisen. Elokuussa reitti mitataan, siitä järjestelytahtimme kiihtyy kisapäivään asti.

Tahtoisitko tulla toimitsijaksi tapahtumaamme? Laitathan yhteystietosi sähköpostilla info@vantaanmaraton.fi, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Tässä tunnelmapaloja viime vuoden Vantaan Maratonilta: 

Vantaan Maraton 2016

Kisa juostiin ihanan raikkaassa mutta aurinkoisessa syyssäässä, toivottavasti sää suosii meitä tänäkin vuonna. Nauti ja fiilistele – ja tule mukaan juoksijaksi tai toimitsijaksi!

Maratonviesti - ikimuistoinen kisa ystävien kanssa!

2017-07-11
Henkilökohtaisen kisan lisäksi voit osallistua Vantaan Maratonilla myös neljän (4) henkilön Maratonviestiin, jossa jokainen juoksee yhden osuuden eli varttimaratonin verran. Viime vuonna näin teki helsinkiläinen Nina Poppius ystävineen. Lopputuloksena oli hieno naisten sarjan voitto - onnittelut!! Tänä syksynä Poppis on jälleen lähtöviivalla saman upean joukkueensa kanssa.   

Sinkkuelämää-sarjassa oli Carrie, Miranda, Samantha ja Charlotte, meillä Kukkis, Katja, Pauliina ja mina, Poppis. Emme tutustuneet Helsingin hektisessä yöelämässä, vaan törmäsimme toisiimme juosten. Yksi tuli minulle tutuksi matkalla puolimaratonille, toisen kanssa jännäsin tulevaa maratonkoitosta pukuhuoneessa häröillen, kolmannelle tarjosin kisoissa ohijuostessani suolaa. Kaikki olivat kuitenkin jo enemmän tai vähemmän tuttuja vähintäänkin Facen KPK 24/7 –nimisestä ryhmästä.

Vaikka olemmekin tosi erilaisia, meitä yhdistää juoksun lisäksi elämäntilanne. Jokainen sinnittelee keskellä lapsiperhehärdelliä, jossa juoksu on elintärkeä varaventtiili. Paineita pääsee nykyään purkamaan myös pulinaporukassamme, joka syntyi… en edes muista miten! Yhtäkkiä nuo kolme mahtavaa naista olivat osa jokapäiväistä elämääni! Näiden ystävien kanssa ei tarvitse kaunistella asioita, eikä keskusteluissa ole tabuja aiheita. Joskus joku saattaa hypätä hetkeksi pois kelkasta, mutta on aina tervetullut takaisin.

Vantaan Maratonviesti

En ollut koskaan ajatellut osallistuvani Vantaan Maratonille, mutta eräästä syyskuisesta maanantaista lähtien laskin innoissani päiviä tulevaan koitokseen naapurikaupungissa.

Kaikki sai alkunsa siitä, kun Kukkis keksi Vantaan Maratonin yhteydessä juostavan Maratonviestin. Pulinaporukkaamme ei tarvinnut suostutella mukaan, vaan jokainen oli siltä istumalta valmis juoksemaan neljännesmaratonin.

Maratonviestiä oli mahtava fiilistellä jo ennen juoksua. Kisapaidat ja nimen keksiminen olivat listallamme ykkösinä, juoksustrategialla ei ollut niinkään väliä. Kunhan sovimme juoksujärjestyksen ja lupasimme itse kukin juoksevamme niin kovaa kuin juuri sinä päivänä jaloista lähtisi. Se riittäisi meille.

Vantaan Maraton oli mahtava kokemus! Oli hienoa nähdä maratonin startti, ja siellä seassa ensimmäinen juoksijamme. Juoksukaverin puolesta jännääminen oli aivan yhtä kutkuttavaa kuin oman vuoron odottelu. Kun hermoilu oli viedä voiton, silloin kannatti keskittyä seurustelemaan valloittavien kisamaskottiemme, Katjan lasten, kanssa.

Kuuluttajat olivat loistavia fiiliksen nostattajia! Luulenpa, että varttimaratonin juokseminen oli pieni juttu heidän hommaansa verrattuna. Oli mahtava kuulla viimein oma nimi ja pinkoa muiden juoksijoiden sekaan.

Juoksimme minkä kintuistamme pääsimme. Kukaan ei halunnut olla heikoin lenkki ja jokaisella taisi kilpailuvietti nostaa päivän mittaan terhakkaasti päätään. Ankkuriosuuden jälkeen alkoi uusi jännääminen. Miten muilla joukkueilla meni? Pärjäsimmekö?

Vantaalle maratonia juoksemaan?

Olin kuullut Vantaan Maratonista paljon hyvää, mutta ajattelin sen olevan vain mainospuheita. Jouduin kuitenkin nielemään kyynisyyteni, sillä:

-          reitti on juuri niin nopea kuin väitetäänkin,
-          tunnelma Vantaan Maratonilla on tosi kodikas,
        kannustus varsinkin kisa-alueella on mahtavaa,
-          kisa on hyvin järjestetty ja 
-          palkinnot ovat loistavat!

Juoksen varmasti Vantaan Maratonilla lähivuosina kokopitkän, mutta tänä syksynä painelemme sinne taas tutulla kokoonpanolla puolustamaan viimevuotista naisten Maratonviestin voittoa. En odota ainoastaan rakkaan joukkueemme kokoontumista, vaan myös niitä muitakin mahtavia juoksijoita, jotka ovat tulleet joko lähtöviivalle tai muuten vaan kannustamaan tuttujaan.

Veikkaan, että fiilis on taas taivaissa! 

Maraton vuodessa on työssäkäyvän uraäidin tavoite, josta pidetään kiinni!

2017-06-29
Lempäälässä asuva Mirva Kurki on erinomainen esimerkki siitä, että vahvalla tahdolla ja hyvällä aikatauluttamisella mieleisestä juoksuharrastuksesta pystyy pitämään kiinni myös elämän ruuhkavuosina.

Voi sitä aikaa, kun olin kaksin poikaystäväni kanssa ja sain toteuttaa omia harrastuksiani ja unelmiani! Parhaimmillaan vietin aikaa jumpissa ja kuntosalilla yli kolme tuntia päivässä. Tämän lisäksi kuljin 12 kilometriä pyörällä kouluun, koulun jälkeen menin jumppiin ja pyörällä 12 kilsaa takaisin kotiin. Opintojeni ohella tein töitä itsenäisenä yrittäjänä. 


Yrittäjäopinnot Turussa ja Insinööriopinnot Tampereella päättyivät aikanaan, ja niiden jälkeen avioliitto ja perheen perustaminen tulivat ajankohtaisiksi. Saimme kaksi ihanaa tyttöä, joiden syntymän jälkeen harrastuksia piti miettiä uudelleen niin, että me molemmat vanhemmat pääsimme joustavasti treenaamaan. Tässä vaiheessa kellonaikoihin sitomaton juoksuharrastus alkoi tuntua paremmalta kuin koskaan aikaisemmin. Pisimmät lenkit olivat 8-10 kilometriä, tulokset sekä kropassa että mielessä näkyivät ja tuntuivat. Vähitellen juoksuharrastuksesta tuli himo!


Ensimmäinen kosketus puolimaratoniin tuli työporukan yllyttämänä Helsinki City Runilla keväällä 2014. Vajaa puoli vuotta ennen kisaa treenasin noin 8-14 km:n matkoja. Etukäteen en uskaltanut kuvitellakaan, että pystyisin juoksemaan 21 kilsaa putkeen, mutta kokeiltavahan se oli. Pääsin maaliin ajassa 2.17, johon olin erittäin tyytyväinen. Jokainen kilpailee itsensä kanssa, iloitsee maaliin pääsystä ja tietysti itsensä voittamisesta, niin minäkin!

 

Helsinki City Runin jälkeen minut houkuteltiin myös mm. Pirkan Hölkkään, joka on 33km:iä. Maisemat olivat upeat ja ilma syksyinen, kun juoksimme jonossa pitkin metsäpolkuja. Maaston omat haasteet tekivät matkasta mielenkiintoisen ja houkuttelevan. Perhe oli matkan varrella kannustamassa. Voi että, mikä kokemus se olikaan!


Pitkät juoksulenkit alkoivat koukuttaa entistä enemmän ja himo juoksuharrastukseen kasvoi. Paras ystäväni innosti minut mukaan Firenzen mararonille 2014, jolle naurettiin pitkään. ”Onko pakko lähteä testaamaan rajoja Italiaan asti, kun Suomessakin juostaan maratoneja?” Maratonin lähestyessä työt sekä luottamustehtävät vaativat enemmän ja aikaa harjoittelulle ei juurikaan ollut. Pisin matka, jonka ehdin juosta ennen maratonia, oli 33 km:iä. Yritin noudattaa tankkausohjeita ja valmistautua juoksuun, mutta työmatkan venymisen vuoksi ehdin juuri ja juuri pakata laukut ja nukkua yhden yön kotona, sitten kiirehdin jo lentokentälle. Koneessa tajusin, että parin päivän päästä pitäisi juosta elämäni ensimmäinen maraton. Puolikauhuissani mietin, että voi APUA, kunpa pääsisin hengissä maaliin!!! 


Paikan päällä tajusin harrastuksen keskeisimmän jutun: minun ei tarvitsekaan olla ykkönen vaan riittää, kun juoksen oman tasoni mukaan. Maratonilla fiilis oli mitä huikein, kun juoksijoita oli paljon. Oli nuoria, vanhoja, hoikkia, ylipainoisia – meillä kaikilla oli juoksunumerot rinnassa ja ihmiset kannustivat matkan varrella kielitaidosta huolimatta toisiaan. Yli neljän tunnin itsemietiskelyn aikana ymmärsin, että maaliin pääsy = tavoitteen saavuttaminen on korvien välissä, kuten itse asiassa elämässä kaikki muukin. Asenne, tahtotila ja unelmat ratkaisivat tämänkin lopputuloksen! 


Tänä vuonna täytin 40 vuotta ja elän edelleen unelmaani. Osan unelmistani olen saavuttanut, osa on vaihtunut uusiin. Niin se vaan on, että juoksu on harrastus, josta saan itselleni onnellisen ja hyvän mielen. Treenata voin silloin, kun aikatauluuni sopii, ja matkan pituuden päätän sen mukaan, kuinka paljon voin käyttää lenkkiini aikaa. Unelmanani ja tavoitteenani on juosta vähintään yksi maraton vuodessa. Siitä kun pidän kiinni, niin koen saavuttavani paljon!


Vantaan Maratonilla lokakuussa on mahdollisuus juosta täyspitkän maratonin lisäksi joko puolimaraton tai varttimaraton (FunRun). Vielä ehdit erinomaisesti harjoitella kaikille matkoille. Reitti on tasainen ja siten nopea. Valitse itsellesi paras tavoitematka ja lähde mukaan. Minäkin lähden, joten lähtöviivalla toivottavasti tavataan!

 

 

Tuoksu, maisema, äänet: oletko samaa mieltä kestävyysjuoksija JARKKO JÄRVENPÄÄN kanssa, että kesä on ihan parasta juoksuaikaa?

2017-06-15
”Jee - kesä alkoi vihdoin! Vähän myöhässä, mutta aina yhtä kauniina. Juoksijan parasta aikaa! Ilman juoksemista suurin osa kaikesta aistittavissa olevasta Suomen luonnossa jäisi kokematta. Vain juoksemalla voit kokea sen aidoimmillaan, tulet osaksi luontoa, joka tarjoilee sinulle parastaan! 

Juoksijana koen olevani etuoikeutettu, kun saan nähdä ja kokea luonnon niin läheltä ja olla osana sitä. Siihen tunteeseen samaistuu varmasti jokainen kesällä lenkkiä taittava! Tuoksu, maisemat, äänet - kaikki tulee täydellisimmällä mahdollisella tavalla esiin lenkkikenkien koskettaessa maantietä, siinä on jotain taianomaista. Moni väittää, että ihminen ei osaa lentää, mutta minä uskallan väittää, että nämä ihmiset eivät ole koskaan kokeilleet juoksemista. Tiedätte kyllä, mistä puhun! 

Nyt kun Suomen luonto tarjoaa näin upeat mahdollisuudet, hyvän treenivaihteen kohti Vantaan maratonia ehtii onneksi vieläkin aloittaa ja samalla varmistaa jalkojen ehjänä pysymisen juoksemalla vaihtelevilla alustoilla. Niitä todella kannattaa nyt hyödyntää: sorateitä, hiekkateitä, juuri ajettua uutta asfalttia, polkuja... Ota vaikka lenkkarit kesken lenkin pois jalasta ja juokse paljain jaloin muutaman kilometrin verran läheisen urheilukentän nurmea! Lenkkialustoja vaihtamalla voi kätevästi ehkäistä myös rasitusvammojen syntymistä. Lisäksi lenkkialustojen vaihtaminen tuo uutta ärsykettä juoksulihaksiin. Kevyillä lenkeillä esimerkiksi kannattaa hyödyntää polkuja, joissa askelrytmi rikkoutuu täysin, ja huomata, että lenkki piristyi taas kummasti. Asfaltilla tykkään juosta kovavauhtisempia lenkkejä, jolloin ei tarvitse keskittyä siihen, mihin seuraava askel kannattaisi asettaa, voi keskittyä vain kovasta vauhdista nauttimiseen. Harjua kiertävällä lenkkipolulla taas saan jalkavoimaa ylämäistä, ja rullaavuutta lantioon alamäistä, joten harjoituksesta tulee kuin itsestään vauhtileikittelytyyppinen. Lenkki järven rantaa mökkisaunojen tuoksun läpi…juoksenpa vielä muutaman kilometrin ja sitten lopetan lenkkini jäähdyttävään pulahdukseen läheisellä uimarannalla. Pieni uimapyrähdys myös elvyttää juoksijan koneiston taas seuraavaa harjoitusta silmällä pitäen, mikä onkin todella tärkeä asia, sillä jatkuvuus lenkeissä on se mikä tuo tulosta. Hyvistä yksittäisistä harjoituksista ei vielä ole hyötyä vaan jatkuvuudella niissä. 

Olen matkalla kohti ensimmäistä maratoniani. Vielä en ole uskaltanut lukita, missä tuo tapahtuu, ensin on tapahduttava riittävästi siinä kaikkein oleellisimmassa eli jatkuvassa tekemisessä. Lenkkareita on siis ensin ulkoilutettava tarpeeksi. Syksy saattaa jo ratakauden jälkeen olla hyvä hetki juosta itseäni tyydyttävä maratonaika. 


Vantaan maratonin lyhyt tai puolikas matka on hyvä välietappi minulle, sillä ennen maratonia on tärkeää juosta lyhyempi kilpailustartti, esimerkiksi puolimaraton. Oman vauhdin mukainen ryhmä on olennainen maratonissa. Siksi oma valintani 2.15 aikaan on jossakin, missä omat treenikaverini jahtaavat tuota samaa aikaa. Vantaan maratonin reitti on nopea vaikka kuinka kovan ajan juoksemiseen, mutta maratonilla paras tapa on juosta yhdessä. Tuloksia katsellessani huomaan, että Vantaan maratonilta löytyy vauhtiryhmiä 2h45minuutin ja 5tunnin väliin. 


Olkoot tavoitteesi siis mikä hyvänsä tuosta välistä, jokaiselle minuutille löytyy oma ryhmänsä. Se onkin parasta Vantaan maratonissa, että yksin et joudu juoksemaan - toki siitä pitää huolen myös kannustus! Ulkomaan maantiekisoissa kannustus on lähes aina huikeaa, ja Suomen kisajärjestäjistä Vantaan Maraton on yksi suunnannäyttäjistä myös tässä asiassa. 


Löydä siis oma rytmisi ja etsi alkukilometrien aikana uudet ystäväsi. Moni pitkä ystävyyssuhde alkaakin juuri yhdessä tasapäin juostuista maantiekisoista! 


Minun juoksijan kesääni voit seurata Instagramissa: @jarkkojuoksee”

Kun 9.10.2011 ensimmäisen kerran etumoottoripyöräilijänä ajoin…

2017-06-01
Juha Kähkönen on ollut Vantaan Maratonilla etumoottoripyöräilijänä kaikkiaan 6 kertaa, 7. kerta on edessä 14.10. Juha kuuluu moottoripyöräkerho Marathon MC:hen, jonka jäsenet ajavat Harley-Davidsoneilla ja harrastavat kestävyysjuoksua.

Valmistaudun maratonille niin kuin maratonille valmistaudutaan, tankkaamalla. Tällä kertaa en kuitenkaan tankkaa hiilihydraatteja vaan gasoliinia H-D:n tankin täyteen. Edessä on moottorimarssi Vantaan Maratonin keulalla. Reitti on tuttu, sillä katsastimme sen etukäteen ja ajoin sen yksinäänkin läpi. Olen kyllä vuosia sitten juossut Vantaan Maratonin, mutta reitti on niistä ajoista muuttunut. Vantaalla juostaan reilu kympin kierros neljään kertaan, joten täysmatkan juoksijalle reitti ehtii tulla tutuksi.

Aamu on vilpoisa, mutta aurinko lämmittää sopivasti. Maratonin startti on klo 11 ja parempaa juoksusäätä on turha toivoa. Hartsa on lähdössä täyspitkälle lenkille faijansa kanssa ja toivotamme hyvät matkat. Asetun lähtöasemiin noin viidenkymmenen metrin päähän juoksijoista. Liivin kerhotunnuksesta juoksijat pystyvät päättelemään, että samaan asiaan tässä ollaan vihkiytyneitä.

Lähtölaukaus pamahtaa ja lähden etenemään jo oppimallani reitillä. Reitti on kyllä merkitty hyvin tiehen maaliviivoilla ja mutkapaikoissa nuolilla, mutta edessä ajajan itsevarmuus on paremmassa kuosissa, kun tietää varmasti minne mennään. Olisi todella noloa johtaa kärkijuoksijat harhaan!

Lähtö ja maali sijaitsevat Tikkurilan urheilupuistossa, ja näillä tienoin on paljon väkeä maratonia seuraamassa ja juoksijoita kannustamassa. Huutelen katselijoille kärjen olevan tulossa. Vilkuilen juoksijoita peilistä ja välillä pysähdyn hetkeksi odottamaan. Peilit tuntuvat pieniltä tähän tarkoitukseen, mutta opin pian huomaamaan muita nopeammin etenevän juoksijan. Juoksupaidan värin ja parhaimmillaan myös kenkien värin voi tunnistaa, mutta ei juuri enempää. En jättäydy liian lähelle etten häiritsisi juoksua moottorin jyrinällä ja pakokaasun pöllähdyksillä. Pian kärkijuoksija on jo yksinäinen, muita ei näy.

Kannustajia on paikka paikoin paljonkin, ja reitillä on kaksi huoltopistettä urheilupuiston ulkopuolella. Minullekin tarjotaan juotavaa. Loppupuoliskolla on omakotialue, jossa on poikkeuksellisen aktiivista kannustusporukkaa, liput liehuvat, torvet soivat ja kannustushuudot raikavat. Tunnen olevani sankari minäkin, vaikka kulkuni on tällä kertaa muita kevyempää.

Kierros täyttyy ja lähdemme toiselle. Se menee samalla kaavalla pitkään, aina edellä mainittuun hulabaloo-paikkaan asti, missä kärki sopivasti saavuttaa häntäpään. Saavutan hitaimmin juoksevan maratoonarin, joka on suomalaisten maratonien gran old man, Kalevi Saukkonen, noin 1470. maraton menossa. Hänet tunnen ja huudan kannustusta. Ennen maalialuetta ohitan vielä useita ensimmäisen kierroksen juoksijoita.

Kolmannella kierroksella juoksijoita on edessä paljon. Peileistä katsoessa täytyy olla tarkkana ja erottaa sieltä joukosta se muita nopeammin etenevä. Vihreät lenkkarit auttavat huomaamista. Huutelen tietä kärjelle ja kaasuttelen huomion kiinnittämiseksi, milloin tie tuntuu olevan tukossa. Hyvin sinne sekaan sopii, vaikka välillä joku kuulokkeet korvilla juokseva ei tahdokaan huomata takaa tulijoita. Reitti on nyt kauttaaltaan merkitty juoksijoilla eikä erehtymisen vaaraa ole kellään. Huoltopisteellä tankkaan nestettä minäkin, ei tässä kylmä ole päässyt tulemaan. Teknisen häiriön vuoksi missaan kärjen, mutta ohitan ongelman ja siirryn maalialueelle odotusasemiin.

Väkeä on jo todella paljon juoksun päällä eikä ole helppoa erottaa kärkijuoksijaa, vaikka hän muita kovempaa tuleekin. Kaasuttelen edessä menemään ja huutelen tietä tukospaikoissa. Viimeinen kierros etenee vauhdikkaasti ja vähän yli kahden ja puolen tunnin ajalla lähestymme maalia. Urakka on päättymässä. Minä kaarran edestä pois parkkialueelle, kun voittaja juoksee maaliin ajalla 2.35.

Pistän mopon parkkiin ja otan käristemakkaraa. Aamupuurosta on jo monta tuntia, joten hyvin maistuu. Kannustan juoksijoita, juttelen talkooväen kanssa ja siirryn kahville sisätiloihin. Harri Mannermaa pitää kokeneena maratonisäntänä lankoja käsissään ja hoitelee kaiken aikaa kaikkea mahdollista mitä tuollaisessa noin 1600 juoksijan tapahtumassa eteen tulee.

Kymppi ja puolimaraton lähtevät kierroksilleen kirittämään jäljellä olevia maratoonareita. Radalla on jo melkoisen täyttä enkä ole siellä enää mukana. Nautin urheilujuhlan tunnelmasta ja juttelen ihmisten kanssa. Sympaattinen ja hieno tapahtuma.

Hartsa pääsee maaliin faijansa kanssa suunnitelman mukaisesti tai hieman etuajassakin. Mahtava yhteisreissu ja hieno tuki isäukon ensimmäiselle maratonille. Eikä kummallakaan näyttänyt edes tekevän tiukkaa. Aika velikultia!

Matkani triathlonistiksi

2017-05-17
”Jos mä jonain päivänä vedän täyden matkan triathlonin, niin mun ei tarvii ikinä enää miettiä, että pitäis jotain suorittaa tai saavuttaa urheilun saralla.”

Synnyin tähän maailmaan 3.8.1983. Lapsuuteni ja nuoruuteni asuin pienellä paikkakunnalla Hämeessä, Pälkäneellä. Liikunta, musiikki ja taideharrastukset koulun lisäksi, täyttivät päivät. Näin jälkeen päin ihmettelenkin, miten olen niitä kaikkia ehtinyt harrastamaan. Lajikirjo urheilun saralla on ollut melkoinen, tanhusta jääkiekkoon... Muutama vuosi sitten tuli äidin kanssa puheeksi jääkiekkoharrastukseni. Ihmettelin, miksi minun oli sitäkin pitänyt ryhtyä harrastamaan. Äitini kertoi siihen olleen luonnollisen syyn: Paikallislehdessä oli ilmoitus uuden kauden alkamisesta.” Äitini oli myös huomauttanut, , ettei minun tarvitsisi ihan kaikkeen aina osallistua. Siihen olin nohevana 7-vuotiaana vastannut: ”Siis äiti, luuletko, että Pälkäneellä voi tapahtua muka jotain niin, että mä en ole mukana?”

Edellisen kuultuani olen ymmärtänyt monta asiaa myöhemmässä elämässäni paljon paremmin. Sisua ja kestävyyttä minussa oli havaittavissa jo lapsena. 10-vuotiaana, jälleen äidin kertoman mukaan, juoksin Kunniakierroksella 34 kierrosta yhdessä tunnissa. Vieläkin tuo tuntuu hurjalta matkalta, 13km 600m! Hevostallilla viihdyin vuosia, kunnes talvisin aloin viihtyä vielä paremmin laskettelurinteessä. Kilpailuvietti taisi tulla jo äidinmaidossa tai sitten Pälkäneen juomavedessä. Kilpailin telemarkissa ja olen muutaman SM-kullan juniorivuosilta saanut palkintokaappiini.

Telemarkin rinnalle kaipasin ”kesälajia” ja löysin fitnessin. Kilpailin vuosina 2002-2007 ja siitäkin lajista sain juniorisarjassa SM-kultaa. Ja on minulla muun värisiäkin mitaleja kaapin täytteenä tallessa tuosta lajista. Lapsuuden haaveilin aerobic-ohjaajan ja delfiininkouluttajan ammateista. Lukiovuosina sainkin jo ohjata aerobicia ja urosliikuntaa Pälkäneen kansalaisopistossa! Lukion jälkeen muutin Tampereelle ja jatkoin siellä ryhmäliikuntatuntien ohjaamista. Opiskelin oppisopimuksella liikuntaneuvojaksi ja työskentelin vielä muutaman vuoden sen jälkeen liikunnanohjaajana samaisessa oppisopimuspaikassa, Liikuntakeskus Sykkeellä.

Opiskelun aikana sain ensi kosketuksen triathloniin, kun sain olla mukana kouluprojektin myötä yhden uskomattoman sporttinaisen täydenmatkan triathlonunelman täyttymisessä. Silloin ajattelin, että jos jonain päivänä vedän täyden matkan triathlonin, niin minun ei tarvitse enää ikinä suorittaa tai saavuttaa mitään liikunnan saralla.

Lokakuussa 2007 lähdin Thaimaahan yhdeksi talveksi miettimään, mikä minusta tulee isona. Lopulta mietiskelin sitä lähes neljä vuotta sukellellen, enkä vieläkään ollut keksinyt vastausta. Delfiininkouluttajaa minusta ei siis tullut, mutta sukellusopettaja tuli.

Kesän 2008 olin Suomessa. Sykkeellä oli tuolloin ryhmä harjoittelemassa Paavo Nurmen puolimaratonille. Innostuin ajatuksesta, että nyt minulla olisi itselläkin mahdollisuus lähteä heidän mukaansa juoksemaan puolimaraton. Olin kaiken muun urheilun lomassa jo yläasteella haaveillut puolimaratonista. Maratonharjoittelu loppui, kun kantapää kipeytyi. Siihen asti olin myös juossut aina vain tunnin lenkkejä ja aina samalla vauhdilla. Olin tutustunut Sykkeellä vuosien varrella Litmasen Petriin. Hän oli juossut useita maratoneja. Pyysin Petriä laatimaan minulle harjoitteluohjelman. Ajattelin, että saisin näin motivaatiota ja vaihtelevuutta harjoitteluun. Istahdimme Petrin kanssa pöydän ääreen ja hän kysyi keskustelun lomassa, olinko ajatellut myös muita juoksutapahtumia puolimaratonin lisäksi. En ollut, mutta sanoin, että voidaan kyllä alkaa ajattelemaan. Petri kävi tietokoneen ääressä ja ehdotti hetken kuluttua, ”mites toi HCM?” Vastaukseni siihen oli lyhyesti ja ytimekkäästi: ”no otetaan se.”

Siitä se ajatus sitten lähti ja juoksin ensimmäisen maratonini Helsingissä 2008. Silloin ajatus oli lähinnä ”Once in a life time”, mutta koukkuunhan siinä jäi. Jossain välissä, maratonin jälkeen, Petri letkautti: ”susta tulisi hyvä triathlonisti.” Tuolloin lähinnä kommentti meni toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Palasin Thaimaahan ja jatkoin siellä juoksemista. Thaimaassa juoksin puolimaratonin ja yhden kympin kisan. Juoksu oli koukuttanut minut ja pahasti, tai siis enemmänkin hyvästi. Juoksin, kävin salilla ja sukelsin. Olin siis töissä suomalaisella sukellusyrityksellä, Raya Diversilla.

2011 muutin takaisin Suomeen. Sporttailut jatkuivat ja palasin takaisin koulun penkille. Ensin opiskelin matkailualan restonomiksi Porissa ja jatkoin suoraan fysioterapiaopintoihin Lappeenrantaan. Juoksin maratoneja Euroopan eri kaupungeissa ja puolikkaita Suomessa. Opintojen ohella työskentelin jälleen kuntosaleilla ryhmäliikunnan ohjaajana ja personal trainerina. Uimahalliin palasin Lappeenrannassa asuessani monen vuoden jälkeen.

Ala-asteella oli tapana käydä lapsuuden ystäväni Leenan ja hänen isänsä Jaskan kanssa kerran viikossa uimassa. Siitä onkin jäänyt lentävä lausahdus Jaskalta, jonka hän joka kerta muisti sanoa ennen altaaseen menoa: ”Muistakaa sit likat, että veden alla ei saa hengittää.” Lieneekö tästä ollut hyötyä myöhemmin, mutta ainakin se on monesti hymyilyttänyt veteen mennessä.

Restonomiopintojen päätyttyä sain vanhemmiltani maantiepyörän valmistujaislahjaksi. Samoihin aikoihin juoksukaverini kysyi, lähtisinkö hänen kanssaan Tahkolle puolimatkan triathloniin. Minua ei ole koskaan ollut kovin vaikea ylipuhua erilaisiin liikunnallisiin tapahtumiin, joten ilman muuta otin kutsun vastaan. Laitoin taas Litmasen Petrille viestiä, voisiko hän tällä kertaa laatia harjoitusohjelman puolimatkan triathlonille. Hän ei kiireiltään kuitenkaan ehtinyt, mutta kehotti kysymään Jarmo Hastia valmentajaksi. Lähetin Jarmolle sähköpostilla kyselyn, ja siitä alkoi meidän yhteistyö.

Tässä vaiheessa elimme syksyä 2015. Nälkä kasvoi jälleen syödessä, ja pian kaivoin vanhan hullun ajatuksen taas esille. Mitäpä jos samalla vetäisinkin nyt sen täyden matkan. Neuvottelin Jarmon kanssa ja lopulta hän näytti vihreää valoa aikeelleni. Marraskuussa 2015 ilmoittauduin Barcelonan Ironman –kilpailuun, joka kisattaisiin 2.10.2016. Vuosi oli treenin täyteinen ja jälleen yksi projekti, jota en varmaankaan olisi toteuttanut, jos olisin tiennyt mitä tulevan pitää. Viimeistelin fysioterapeutin opintoni ja valmistuin kesäkuussa 2016. Aloitin työt fysioterapeutteina heti Lappeenrannassa Eksotella. Työ ja triathlon täyttivät hyvin vuorokaudet, viikot, kuukaudet ja koko vuoden. Tapasin kesällä yhden idolini, Pauli Kiurun. Kerroin hänelle osallistuvani ensimmäistä kertaa Ironman-kilpailuun. Mieleeni jäivät hänen sanansa ”kyllä se noutaja tulee, mutta antaa sen tulla ja jatka vaan matkaa.”

Koko vuoden kestänyt matka kohti Ironmania oli hieno, rankka ja antoisa. Kilpailupäivän aamu oli uskomaton. Aurinko nousi Calellan rannalla, kun odotimme starttia. Litmasen Petri starttasi myös samalla viivalla ja antoi vielä viimeiset vinkit ennen veteen menoa. Silloin ajattelin, että mieletöntä olla tässä ja vielä Petri siinä vieressä. Fiilis oli tunnelmallinen ja upea, vaikka edessä oleva urakka olisikin melkoinen. Koetin nauttia joka ikisestä hetkestä ja tunteesta, vaikka odotettavissa oli myös epämiellyttäviä tuntemuksia.

Meressä uinti oli parasta, vaikka muutama meduusa aiheutti pienen mutkan uintilinjaan. Pyöräilyosuudella koin epäonnisesti KAKSI rengasrikkoa, joiden seurauksena taisi tulla lausuttua parit ärräpäät, mutta nekään eivät menoa haitanneet. Juoksun tiesin olevan tuttua hommaa. Jonkin verran huvittava ajatuskin kävi mielessäni, kun lähdin juoksuosuudelle. Ajattelin, että enää VAIN yksi maraton jäljellä. Tiesin juoksuosuudella jo ensimmäisen 10 kilometrin kohdalla, että minusta tulee kohta Ironman, ellei mitään todella yllättävää satu. Kaikki oli mennyt paremmin kuin hyvin, jos ei niitä paria rengasrikkoa lasketa. Odottelin sitä Pauli Kiurun mainitsemaa noutajaa, mutta sitä ei tullut, olin siitä hieman jopa hämilläni! Oma tavoitteeni oli alittaa 12 tuntia, se alittui helposti. Loppuaika oli 11:43:49. Niin ja koko matkahan oli lahja itselleni valmistumisesta fysioterapeutiksi. Maalisuoralla sain vihdoin pitkän odotuksen jälkeen sanoa itselleni ”Nuppu you’re an Ironman and a physiotherapist!” -Taisi siinä silmäkulmakin kostua ihan huolella.

Odotin paljon pahempaa ja rankempaa suoritusta, mutta kaikki meni kivuttomasti. Oikeastaan mottoni oli ”Ilolla Ironmaniin”, eli sekin toteutui. Nälkä kasvoi jälleen ja ajatus siirtyi pian jo tulevaan. Muutaman viikon kilpailun jälkeen asiaa sulateltuani, ilmottauduin mukaan seuraavan vuoden Barcelonan Ironmaiin. Haluan kokeilla mihin rahkeeni riittävät ja nyt tiedän mitä odottaa ja niin voin lähteä rohkeammin liikkeelle. Harjoittelu on mielekästä, kun se on monipuolista. Tärkeää on myös se, että olen saanut olla pieniä flunssia lukuun ottamatta terveenä. Olen myös välttynyt rasitusvammoilta eikä muitakaan loukkaantumisia ole ollut, vaikka harjoittelumäärät ovat melko suuria. Lihashuolto ja lepo ovat vähintäänkin yhtä tärkeitä kuin itse harjoittelu. Valmentajan rooli on korvaamaton ja siitä suuri kiitos valmentajalleni Jarmo Hastille. Saan itse keskittyä vain treenaamiseen, kun tiedän, että harjoitusohjelmani tekee ammattilainen ja kokenut triathlonisti.

Pyrin harjoittelemaan 100 prosenttisesti, mutta en halua, että tekeminen on liian totista. Pieni pilke pitää löytyä silmäkulmasta ja jos sitä ei joku päivä enää löydy, niin tiedän, että on aika tehdä jotain muuta. Urheilu on erittäin tärkeä osa elämääni, mutta on elämässä muutakin. Fitness-aikoina ajattelin, että se on kaikki kaikessa, mutta ne ajat on onneksi jo historiaa. Matka siis jatkuu ja Ilolla Ironmaniin pt.2 on käynnissä. Kilpailen 1.10.2017 Barcelonassa.

Lomailen muutaman päivän kilpailun jälkeen Espanjan auringossa, meren rannalla, mutta tänä vuonna ehdin vielä palauttelemaan ja nauttimaan Vantaalle FunRuniin. Tsemppiä ja sitä ”iloa” kaikille harjoitteluun ja muistakaa ”If there is a will there is a way!” Monesti se asenne ratkaisee…

Nähdään Vantaalla lokakuussa!

Profiili
Nimi: Nuppu Zeitlin
Asuinpaikka: Lappeenranta
Syntymäaika: 3.8.1983
Seura: Karjala Triathlon
Ammatti: Fysioterapeutti
Tärkeimmät kilpailut ja saavutukset:
2000 Telemark-laskettelun nuorten (tyttöjen) sarjan SM 1. sija, classic ja suurpujottelu
2002 Fitness juniori-sarjan SM 3.sija
2003 Fitness juniori-sarjan SM 1.sija
2004 Fitness juniori-sarjan SM 1.sija
2005 Fitenss (naiset) SM 5.sija
2007 Body Fitness (naiset, 163) SM 6.sija
2008 Helsinki City Marathon (3:53:56)
2012 Maratona di Roma 2012 Stockholm Marathon
2014 Maratona di Firenze 2015 Tallinn Marathon
2016 Marathon de Paris
2016 Ironman Barcelona (11:43:49)

Motto: ”If you believe in your self anything is possible” #staypositive
Instagram: Nuppuz

Missä mennään Vantaan Maratonin järjestelyissä juuri nyt?

2017-04-28
Kilpailun johtajan Harri Mannermaa kertoo videolla missä vaiheessa ollaan lokakuun Vantaan Maratonin järjestelyiden osalta. Katso video

Maraton - minulle elämää suurempi juttu!

2017-03-27
Olen Peter Friis, kestävyysurheilua vajaa kymmenisen vuotta harrastanut kuntoilija Helsingistä. 50-vuotisjuhlistani vuonna 2010 kaikki alkoi…silloin nimittäin lausuin ääneen aikomukseni juosta täysmaran seuraavana vuonna. Siihen asti pisin vetämäni lenkki oli muistaakseni noin 6-7 kilsaa, mutta hiihtämällä olin edennyt jopa 20 kilometrin lenkkejä.

Siitä alkoi kova treeni, joka huipentui ensimmäiseen täysmaraani HCM:llä vuonna 2011. Pikkuhiljaa kiristin tahtiani, ja vuonna 2016 juoksin peräti 13 maratonia. Olen siis jäänyt maratonkoukkuun!

Täysmara on se, joka minua motivoi, enkä oikein tiedä, että miksi. Lyhyemmät matkat vaan eivät kiinnosta saati motivoi. Joskus tosin 5-10 kilsan kisa toimii hyvänä vk-korvikkeena. Maraton merkitsee minulle erityisen paljon. Terveyteni on ollut katkolla viime vuosina, olen käynyt mm. eturauhassyöpä- sekä aivovaltimonpullistumaleikkauksissa. Aina olen nämä haasteet selättänyt ja palannut takaisin kovakuntoisena juoksuradoille - maraton on siis oikeasti ollut minulle elämää suurempi juttu!

Olen juossut maratoneja useammalla mantereella sekä noin 20 eri maassa ja kokenut uskomattoman hienoja hetkiä monta kertaa. San Antonion maratonilla esimerkiksi oli n. 34 asteen helle, ja varjoisat juoksupätkät olivat todella kortilla.

Eräs mieleenpainuvimpia maratoneja on varmasti tämän vuoden maaliskuussa Jerusalemin maraton kaupungin historiallisessa keskustassa juostuna. Tämä maraton oli kyllä tosi unohtumaton, jatkuvat ylä- ja alamäet muistuttivat lähinnä Linnanmäen vuoristorataa. Oli raskas, mutta varmasti mielenkiintoisin juoksemani mara!

Vastapainona kansainvälisille maratoneille rakastan paikallismaratoneja. Stadilaisena Vantaan Maraton on todellinen suosikkini! Olosuhteet ovat yleensä ihanteelliset (lämpötila noin 10 astetta), ja profiililtaan reitti on hyvin helppo. Kannustus on ihan huippua, ja 4 rundin marana kannustusjoukot ovat lähes jatkuvasti läsnä. Siellä tapaa tuttuja, ja erinomaisen hieno KPK 24/7 on myös vahvasti edustettuna sekä radalla että yleisön joukossa. Tikkurilan Urheilupuisto luo loistavat puitteet, ja autolla pääsee yleensä hyvin lähelle starttiviivaa. 14.10. juostava Vantaan maraton taitaa olla jo 45. täysmaraton noin 6 vuoden aikana. Tänä vuonna Vantaan Maraton toimii myös treffipaikkana erinomaiselle Mitalikahvit-juoksutiimille, joiden jäsenet tutustuivat toisiinsa ikimuistoisella Pariisin maralla keväällä 2016.

Paljastan, että kuluneen kevään aikana on kypsynyt ”100/40/20-maratonstrategiani.” Jos ja toivottavasti kun terveyteni sallii, tavoittelen Vantaan Maratonin jälkeen 100 täysmaraa juostuna 40 eri maassa, ja pisteenä iin päälle tarkoitukseni on bongata Euroopan 20 suurinta maratonkaupunkia. Vantaata kohden siis innolla ja intohimolla!

- Peter Friis

Lujatalo Juoksukoulu 2017

2017-03-02
Lujatalon juoksukoulu tähtää Vantaan Maratonille 2017.  Katso, mitä heillä on mielessään:
Lujatalo Juoksukoulu 2017

Videolla juoksijoiden ja valmentajan haastatteluja siitä, miten valmistautuminen on sujunut.

Vantaan Maratonin ensimmäisen blogikirjoituksen tarjoaa Laura Manninen

2017-02-09
Kaamosalakulossa Hesarin matkailumainokset saavat ajatukset häviäväksi hetkeksi mielikuvitusmatkalle aurinkoon. Omasta talosta haaveileva taas viipyilee asuntomyyntipalstoilla sisustaen mielessään ilmoituksen unelmataloa. Juoksua rakastava raajarikko sen sijaan selailee kilpailukalenteria haaveillen starteista jotka tuntuvat toipilaana melko utopialta.

Lukeudun tuohon jälkimmäiseen kategoriaan. Vuosi 2017 alkoi Dubain maratonin DNS:llä, seuraavatkin suunnitellut startit maaliskuulla uhattuna. Onneksi kalenteria riittää ja hyviä juoksutapahtumia on ihan marraskuulle asti. Muutama vuosi sitten avasin kisakauteni vasta lokakuussa, Vantaan Maratonilla. Tosin vain varttimaratonilla, mutta kuukausien odottelun jälkeen laatu korvasi määrän.

Vantaan Maraton onkin loistava tapahtuma jossa yhdistyy ammattimainen kisajärjestely, nopea reitti ja legendaarinen kisakuulutus J. Kylänpään radioäänellä. Ei siis pidä masentua vaikka nyt olisi kalenterissa vain lepoa. Minäkään en panikoidu, sillä niin kuin historia, niin myös treenishistoria toistaa itseään: crosstrainerillä 35min kympin kuntoon –mottoni on taas ajankohtainen. Uskon että fysiologisesti muistutan melkoi läheisesti ihmistä, joten se mikä toimii minulla toimii myös muilla juoksutapahtumien kohderyhmäläisillä. Siksipä ajattelin tässä kertoa muutaman vinkin jolla uhmaat ennätystäsi Vantaan Maratonilla, vaikka juuri nyt onnistuisi vain juoksublogien lueskelu, fb-kaverin treenipäivityksen peukuttaminen tai korkeintaan "korvaavat":

Crosstrainer on tehokkain juoksukorvike niin endorfiinitötsyjen voimakkuudella kuin hapenottokyvyllä mitattuna. Se vain edellyttää hieman laitteelta kuin laitteen käyttäjältäkin.
1) Laite tulee olla tukeva ja sellainen että jalkojen liikerata on riittävän laaja.
2) Käsipidikkeet tulee olla siten että polkiessa saa sopivan etunojan runttaamiseen (unohda "sauvakävely")
3) Intervallityyppisistä treeneistä saat parhaan vasteen, joskin pidemmälle matkalle tähtäävän kannattaa pitää myös tunnin "TV" ohjelmassa. Mieti tuntemuksesi 3k, 5k, 10k, ja 1/2 maratonin kisassa ja tee treenit jotka vastaavat näitä tuntemuksia viikottain: 12x1min/1min palautus (3k teho) , 4x6min/1min palautus (5k teho) 4x8min/2min palautus (10k teho), 60min (1/2 maraton teho) Kuuntele musiikkia ja mene fiiliksellä - onnistuneen treenin mittari on se että viimeisessä vedossa silmiä kirvelee :)

Kevyet treenit kannattaa tehdä vaihtelun vuoksi muulla tavoin esim. pyörällä.

Tässä vielä pieni youtube pätkä aiheesta: https://www.youtube.com/watch?v=2uCW39oqQTA

Vantaan Maratonin blogi avautuu pian!

2017-02-06
Blogin ensimmäinen kirjoittaja on Laura Manninen, joka kertoo mm. siitä kun hän muutama vuosi sitten avasi kisakautensa juuri Vantaan Maratonilla. Miksi? Siinäpä oiva syy lukea hänen bloginsa!